Teknoloji üretimine 'süper' destek
Teknoloji şirketlerine 2 süper teşvik geliyor. Yatırım ve tanıtım desteklerine ek olarak, yılsonuna kadar yapılacak yönetmelik değişikliği ile teknoparklarda üretim yapılabilecek.
Gamze ŞENER
İSTANBUL - Teknoloji firmalarına yatırım ve tanıtım alanında iki önemli teşvik geliyor. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyacak “Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı” ile firmalara, 3.5 milyon TL’ye kadar makine-teçhizat için hibe desteği verilecek ve ihtiyaç duyulduğunda 9 milyon TL’ye kadar çekilecek kredinin faizi de hibe desteği olacak.
“Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı” kapsamında ise firmalara yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda ürününü tanıtması için 50 bin TL yurtdışı fuarlarda, 25 bin TL ise yurtiçi fuarlarda kullanılmak üzere toplam 75 bin TL’lik destek verilecek. Teknoparktaki firmaların son bir yıldır merakla beklediği yönetmelik değişikliği de gerçekleşiyor. Yıl sonuna kadar hayata geçecek yönetmelik değişikliğiyle teknoparkta üretim yapmanın önü açılacak. Bu sayede teknoparklara sermaye girişini sağlanması ve teknoparkların daha güçlü yapılar haline getirilmesi amaçlanıyor.
Teknoloji Gelişim Bölgeleri (TGB) Kanunu’nun yönetmeliğinde yıl sonuna kadar revizyona gidileceğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Hem kanunda hem de yönetmelikte Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri takip ederek, ihtiyaç oldukça revizyona gidiyoruz. Hazırlıklarımız netleşiyor, TGB Kanunu’nda, uygulama ve yönetmeliğinde yıl sonuna kadar bazı değişiklikler yapacağız” dedi.
Yatırım yapacak şirkete eş finansman
DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Bakan Ergün, “Bakanlığa ilk geldiğimizde, bütün teknopark yönetici şirketleriyle bir araya geldik. Onların ihtiyaçlarını dinledik. Teknopark firmaları artık ürününü geliştirip satacak. Sadece teknoparkta Ar-Ge yap, Ar-Ge’ni destekleyelim deyip bırakmıyoruz. Yaptığını ürün haline getirip, pazarlayacaksın, fuarlara götüreceksin. Teknolojiyi geliştirdin ama henüz para kazanamadın. Seni para kazanana kadar destekliyoruz. Bunun için ayrıca maddi kaynak bulmaya uğraşmayacaklar. Program faaliyete yeni geçti. Şu an başvurular kabul ediliyor. Başvurular Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü üzerinden yapılacak” dedi.
Yatırım destek programının henüz ilan edilmediğini; konuyla ilgili son çalışmaların yapıldığını hatırlatan Bakan Ergün, çalışmaların birkaç ay içinde netlik kazanacağını söyledi. Ar-Ge yapmış, ürüne dönüştürme safhasına gelmiş ve yatırım yapmak durumunda olan teknopark firmalarına her yıl, firma başına, 3.5 milyon TL’ye kadar destek vereceklerini kaydeden Ergün, “Ancak şirketler de elini taşın altına koyacak. Bizim verdiğimiz eş finansman niteliğinde olacak” yorumunu yaptı.
Öte yandan Nihat Ergün’ün TÜSİAD ile son buluşmasında, en az 50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam edilmesi konusunun da gündeme geldiği öğrenildi. Kadronun yumuşatılması taleplerinin konuşulduğu ve bu sayının 30’a düşürülmesi taleplerinin dile getirildiği belirtiliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘en az 50’ şartının yumuşatılması konusunda talimatları olduğu açıklaması yapılırken; bakanlığın bu yönde çalışmalara başladığı da öğrenildi.
‘Beyin göçünü fırsata çevirmeye başladık’
Geçtiğimiz yıl, “Beyin göçü, beyin gücüne dönüşecek” diyen Bakan Ergün, bu yönde atılan adımların da meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi. Türkiye’ye dönen akademisyenler olduğunu, gelmeyenlerleyse iletişime geçmek için çeşitli yollara başvurduklarını ifade eden Ergün şöyle konuştu: “Yurtdışındaki Türk akademisyenlere de işbirliği yapacak alanlar oluşturuyoruz. Her yıl belli alanlardaki akademisyenlerimizi, belirli projeler etrafında toplayıp neler yapabileceğimizi konuşuyoruz.
Geçtiğimiz yıl, ilk toplantıyı yapmıştık. Bu yıl için spesifik alanlar oluşturuldu. Enerji konusunda Türkiye’nin hangi projeleri öne alması, kim ne yapabilir gibi alanlarda bunun mekanizmalarını kurmaya başladık.”
Ergün, “Bu yılın sonuna doğru İngiltere’deki üniversitelerden bine yakın Türk araştırmacı toplanacak ve İngiltere’de büyük bir çalışma yapacağız. Hem beyin fırtınası yapacağız hem de İngiltere’ye ‘Türkiye’nin yüzü bu, bu insanlar sizin üniversitelerinizde akademisyendir’ farkındalığı yaratacağız. Bunu yurtdışındaki diğer ülkelerde de yayacağız” açıklamasını yaptı.