Teknolojiye 'yüksek bölge' desteği geldi

1-2-3. bölgelerde orta-yüksek teknolojili ürünlerin üretimi amacıyla yapılan yatırımlar 4. Bölge teşviki alabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Bölgesel ve sektörel teşvik uygulamasında köklü bir değişikliğe gidilerek, daha önce sürekli uzatmalara konu olan, belirli bir tarihe kadar başlayan yatırımları kapsayan yüksek oranlı vergi teşvikleri kalıcı hale getirildi. Ayrıca, yüksek teknolojili yatırımların bölgesel teşvikleri güçlendirildi.

“Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”da değişiklik yapan karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Daha önce dipnotta bulunan, OSB’lere yapılan yatırımın bir alt bölge teşvikinden yararlanacağı yönündeki düzenleme madde haline getirildi.

Yeni eklenen maddeyle de OECD sınıflamasına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerden bazıları bölgesel olarak avantajlı teşvik kapsamına alındı. İstanbul hariç 1-2-3 bölgelerde yapıldığında 4. Bölge teşviki alabilecekler. Diğer bölgelerdekiler kendi bölge teşvikinden yararlanacak. Bu teşviklerden yararlanmak için 1 ve 2. Bölgede 1 milyon, diğerlerinde 500 bin TL ve üzeri sabit yatırım planlanacak.

Enerji teşvikinde hesap usulü değişti

Teşvik edilmeyecek sektörler hariç; yıllık enerji tüketimi 500 ton eşdeğer petrol (TEP) enerji tüketen firmalar, en az yüzde 20 tasarruf sağlayacak enerji verimliliği yatırımlarında 5 yılla sınırlı olmak üzere verilen stratejik yatırım özelliğinde de hesap usulü değiştirilerek, enerji verimliliği yüzde 20 oranı “birim ürün başına” yerine, toplam enerji tüketimine kıyasla olarak hesaplanacak.

Yüksek teşvikler kalıcı hale getirildi

Yeni düzenlemeyle, daha önce belirli bir süreye kadar olan yatırımlara yatırım katkı oranı ve kurumlar vergisi indirim oranı olarak verilen yüksek teşvikler yeniden düzenlenerek kalıcı hale getirildi. Bu süreler hemen her yıl sektörün talepleri üzerine uzatılıyordu. Böylece yüksek oranlı teşvikler kalıcı hale getirildi. Ayrıca, aynı kapsamdaki sigorta prim işveren hissesi değişikliği de kalıcı hale getirildi.

Nihat Zeybekci: Yatırıma katkı tutarı tüm bölgelerde yüzde 80’e çıktı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yatırım teşviklerinde oranların düşmesini önlemek istediklerini belirterek, bu konuda hem yerli hem de yabancı yatırımcılara teşvikin kalıcı hale getirildiğini vurguladı. Yapılan yeni düzenlemeyle yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilecek kazançlara uygulanacak oranını tüm bölgelerde yüzde 80’e çıkardıklarını vurgulayan Zeybekci, bu kapsamda yatırımcıların vergi indirimi desteğinden daha kısa sürede yararlanabilmesini sağlanacağını ve desteğin etkinliğinin artırılacağını kaydetti. Zeybekci, söz konusu düzenlemeyle 31 Aralık’a kadar aşlanılacak yatırımlar için halihazırda geçerli olan avantajlı vergi indirimi oranları ile sigorta primi işveren hissesi desteği sürelerinin kalıcı olarak uygulanmasını sağlayacaklarını belirterek, “Orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan motorlu kara taşıtları, makine ve kimyasal madde imalatı gibi daha çok gelişmiş bölgelerde yoğunlaşan, teknolojisi görece daha yüksek olan seçilmiş ürünlerin üretimine yönelik yatırımları 1, 2 ve 3’üncü bölgelerde yer alsalar dahi 4’üncü bölge destek oran ve sürelerinden yararlandıracağız” ifadelerini kullandı.

Alt bölge yatırım teşvik kapsamına eklenen sektörleri gösterir liste

2411.2.07 B.Y.S Boyayıcı maddeler; luminofor olarak kullanılan inorganik ürünler

2411.3.08 Sülfit ve sülfatlar

2411.3.09 Fostinatlar, fosfonatlar, fosfatlar ve polifosfatlar, niratlar

2411.4 Diğer organik ana kimyasal maddelerin imalatı

2412 Kimyasal gubre ve azotlu bileşiklerin imalatı

2413 Sentetik kauçuk ve plastik hammaddelerin imalatı

2429.2 Tutkal ve jelatin imalatı

2429.6.07 Modelleme macunları; Dişçi mumu, dişçilikte kullanılan alçı esaslı müstahzarlar; Yangın söndürme aletleri için dolgu maddeleri ve bileşimler; Mikro organizmaların geliştirilmesinde kullanılan müstahzar kültür ortamları; B.Y.S laboratuvarda veya teşhiste kullanılan karma reaktifl er.

2429.6.08 Disk, pul vb. şekillerde, eloktronikte kullanılmak üzere depo edilmiş kimyasal elementler

2429.6.11 Metal satıhların temizlemesinde kullanılan müstahzarlar; vulkanizasyon çabuklaştırıcı maddeler; B.Y.S kauçuk ve plastikler için plastifiyan ve stabilizatör bileşikler; B.Y.S reaksiyon başlatıcılar, hızlandırıcılar, katalizörler; b.y.s Karışım halinde alkalibenzenler ve alkalinaftalinler

2911 İçten yanmalı motor ve türbin imalatı; uçak, motorlu taşıt ve motosiklet motorları hariç

2912.1 Pompa ve kompresör imalatı

2913 Mil yatağı, dişli, dişli takımı ve tahrik teribatı imalatı

2914 Sanayi fırını, ocak ve ocak ateşleyicilerin imalatı

2915 Kaldırma ve taşıma teçhizatıimalatı

2919 Diğer genel amaçlı makinelerin imalatı

2921 Tarım ve orman makineleri imalatı

2922 Takım tezgahları imalatı

2923 Metalurji makineleri imalatı

2924 Maden, taşocağı ve inşaat makineleri imalatı

2925 Gıda, içecek ve tütün işleyen makinelerin imalatı

2926 Tekstil, giyim eşyası ve deri işlemede kullanılan makinelerin imalatı

2927 Silah ve mühimmat imalatı (Av tüfekleri, av tüfeklerine yönelik fişekler ve av tüfeği aksam ve parçaları hariç)

2929 Diğer özel amaçlı makinelerin imalatı

2930 B.Y.S Ev aletleri imalatı

3110 Elektrik motoru, jeneratör ve transformatörlerin imalatı

3120 Elektrik dağıtım ve kontrol cihazları imalatı

3140.0.03 Starter pistonlu motorlar için kurşun asitli akümülatörler

3140.0.05 Nikel-kadmiyum, nikel-demir ve diğer elektrik akümülatörler

3190 B.Y.S Elektrikli teçhizat imalatı 34 Motorlu kara taşıtları imalatı

352 Demiryolu ve tramvay lokomotifl eri ve vagonların imalatı

3591 Motosiklet imalatı

3592.2 Sakat taşıyıcıları imalatı