TEKNOSAB’ın temeli 2017 yılında atılacak

Bursalı sanayici, Türk Ticaret Merkezleri ile hedef pazarlarda yerel oyuncu olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA-Türkiye’de endüstri devriminin sembolü olarak planladıkları TEKNOSAB’ın temelini 2017 yılında atacaklarını açıklayan BTSO Başkanı Burkay, “Yeni stratejimizi Türk Ticaret Merkezleri olarak belirledik. İlk ofisimizi Amerika’nın kalbinde, New York’ta açıyoruz. Hedefimiz bu sayıyı 10’a çıkarmak” dedi.

 Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2017 yılı bütçesinin 45 milyon 200 bin lira olarak onaylandığı yılın son meclis toplantısında, Türkiye’de endüstri devriminin sembolü olarak planladıkları Teknoloji Sanayi Bölgesi’nde (TEKNOSAB) kamulaştırmaların yüzde 90 seviyesinde tamamlandığını belirterek, “25 milyar dolarlık TEKNOSAB’ın temelini 2017’de atacağız. Böylece kamu dışındaki en büyük yatırımı kentimize kazandıracağız. Aynı şekilde 125 milyon TL’lik yatırım bedeliyle Avrupa’da bile örneği olmayan Gökmen Uzay Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin temelini de atmayı planlıyoruz” ifadesini kullandı. Öte yandan Türk Ticaret Merkezleri’nin önemine dikkati çeken Burkay, şunları kaydetti:

“BTSO olarak ilk merkezimizi New York, Manhattan Fifte Avenue’de açıyoruz. Bu odalar açısından da ilki teşkil ediyor. Yeni dönemde Amerika çok büyüyen bir pazar olacak. Şu anki ekonomi politikasına, Trump ve kurmaylarının açıklamalarına baktığımızda 20 Ocak’tan itibaren uygulamaya geçirecekler. Amerikan ekonomisi dünyadaki diğer ekonomilerden ayrışacak. Tam bu dönemde BTSO, Amerika’nın kalbinde, merkezinde olacak. Hedefimiz 2017’de dünyada bu şekilde 10 merkez açmak. Bu bizim yeni stratejimiz olacak. Gelişen ve hedef pazarlarda yerel oyuncu olacağız.”

 “Bursa’da son 2 yılda 700 yeni ihracatçı kazandık”

BTSO’nun hayata geçirdiği projelerin meyvelerini toplamaya başladığını belirten Burkay, Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (BTSO MESYEB) ile ayda bin çalışana sınav ve belgelendirme hizmeti verdiklerini, yeni yılda hedeflerinin bu sayıyı 2 bine çıkarmak olduğunu söyledi. “Makro projelerimiz arasında yer alan Küresel Fuar Acentesi ile 3 yılda 3 bin 500 üyemizi yurt dışına taşıdık. Ticari Safari ile yurt içinden ve dışından 8 bin 500 kişilik alım heyetini üyelerimizle buluşturduk. Yıl boyunca TÜYAP ile işbirliğinde 15 fuar düzenledik, yaklaşık 1 milyon ziyaretçi ağırladık” diyen Burkay, sözlerine şöyle devam etti:

“Sektörlere uluslararası alanda rekabet gücü kazandırma hedefiyle başlattığımız 10 Ur-Ge projesiyle, Bursa’ya, Ekonomi Bakanlığı’nın sunduğu 150 milyon TL’lik kaynağı kazandırdık. İlk Ur-Ge projelerimizden biri olan bebe-çocuk konfeksiyonu üyesi firmalarımız, sektörün genel ihracatının yüzde 15 seviyesinde arttığı 10 aylık bir dönemde, yüzde 116’lık ihracat artışı gerçekleştirdi. Bursa’da son 2 yılda 700 yeni ihracatçı kazandık.”

Öte yandan 2016 yılında Oda bütçesini gerçekçi hedeflerle belirlediklerini söyleyen Burkay, göreve geldiklerinde 27 milyon TL civarında olan bütçeyi, yüzde 70’e yakın artırarak, 45 milyon TL seviyesine yükselttiklerini, gelirlerini de yüzde 80 artırdıklarını anlattı.