Tekstil ve deriye teşvik hazırlığı

Sanayi strateji belgesinden tekstil, konfeksiyon ve dericilere iki yıl süreyle enerji ile SSK prim teşviği çıktı. Teşviklerin Hazine'ye yıllık maliyeti 3.1 milyar YTL olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Dilek Güngör

 

İSTANBUL - Sanayi Bakanlığı'nın hazırladığı sanayi strateji belgesi çalışmasında tekstil, konfeksiyon, hazırgiyim ve deri sektörünün sorunları tespit edildi ve sıkıntıların aşılması için gereken acil önlemler belirlendi. Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına dikkat edilerek hazırlanan pakette, sektöre, 2 yıllığına SSK prim ve enerji desteği sağlanması öngörüldü. Çalışmada tekstil, hazırgiyim, konfeksiyon ve deri sektörlerinde 1.5 milyon kişinin kayıtdışı, 750 bin kişinin ise kayıtlı çalıştığı belirtildi.

Yıllık maliyet 3.1 milyar YTL

Çalışmada SSK prim ve enerji teşviklerinin maliyeti de kayıtlı 750 bin kişi üzerinden yapıldı. Buna göre enerji maliyeti kişi başına günlük 237 YTL, SSK prim maliyeti de aylık 124.55 YTL olarak çıkartıldı. Böylelikle sektöre 'acil' olarak verilmesi istenen teşviklerin Hazine'ye yıllık maliyeti enerji için 2.1 milyar, SSK primi için de 1 milyar YTL olamak üzere toplam 3.1 milyar YTL olarak hesaplandı. Ayrıca SSK prim desteği ile sektördeki kayıtdışı işçilerin 50 bininin kayıt altına alınacağı varsayımı yapılıyor.

Haberin devamı DÜNYA GAZETESİ'nde