Tekstilde yol haritası hazır, eyleme geçiliyor

"Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Stratejik Eylem Planı" düzenlen toplantıyla açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanlığının koordinasyonunda hazırlanan "Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Stratejik Eylem Planı" düzenlenen toplantıyla açıklandı. 91 sayfalık 28 eylemden oluşan planda dikkat çeken en önemli başlıklar; "Gelişmiş yörelerden kalkınma öncelikli yerlere taşınanlara 1 Ocak 2009-20014 arasında vergi indiriminden yatırıma kadar teşvikler verilmesi" , "Sıfır faizli kredi sağlanması için KOSGEB desteklerin artırılması" ve "Çevre-enerji verimliliği yatırımlarına yüzde 50 kredi desteği sağlanması".

Stratejik Eylem Planı, Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlar, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katılımıyla açıklandı.

Eylem Planı'nı hakkında bilgi veren Çağlayan; yapılan çalışmanın özel sektör iş birliği ile oluşturulduğunu açıklayarak, ilk kez bir sektör için stratejik eylem planı oluşturulduğunu belirtti. Sektörde rekabet gücünü artırmanın ve dönüşümü yönetmenin küresel bir hedef olarak yer aldığını belirten Çağlayan, strateji eylem planında 2 ana eylem ve 7 tedbir başlığı altında toplam 28 eylem yer aldığını belirtti.

İşletme kapasitelerinin desteklenmesi ve maliyetlerin azaltılması

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İşletme Kapasitelerini Destekleyerek İşletmelerin Rekabet Edebilirliğinin Artırılması ana eyleminin altında, İşletme Kapasitelerinin Desteklenmesi ve Maliyetlerin Azaltılması başlıklı 2 tedbir ve 3 eylemin yer aldığını anlattı.

Bu çerçevede, sektörde rekabet gücünün geliştirilmesi için işletmelere bilgi, danışmanlık ve doğrudan destek sağlanacağını ifade eden Çağlayan, eylem stratejisinde belirtilen prensipler çerçevesinde, sektöre yatırım desteklerinin verileceğini açıkladı.

Taşınanlara destek

Bakan Çağlayan, mevcut işletmelerin gelişmiş yörelerden kalkınmada öncelikli yörelere, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerine taşınmalarına çeşitli desteklerini verileceğini bildirdi.

Çağlayan, tekstil, hazır giyim-konfeksiyon, deri ve deri ürünleri sektörlerinin yeniden yapılandırılması için hazırlanan Strateji Belgesi Eylem Planı'nda yer alan, "mevcut işletmelerin gelişmiş yörelerden, kalkınmada öncelikli yörelere (özellikle Doğu ve Güney Doğu illerine) taşınmalarına yönelik çeşitli destekler verilmesi" başlıklı eylemin uygulanmasına ilişkin olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarla yapılan çalışmalar ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yapılan değerlendirmeler sonucunda bir anlayış birliği oluştuğunu söyledi. Tekstil, hazır giyim, deri ve deri ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren ve asgari 30 kişilik istihdam sağlayan işletmelerin, daha sonra belirlenecek illere taşınmaları halinde, yeni teşvik sisteminde yer alacak desteklerden de yararlandırılacağını belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

"Yeni teşvik sisteminde taşınılacak illerde yeni yatırımlar için KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, SSK işveren prim indirimi, kurumlar ve gelir vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi gibi teşvikler öngörülmektedir. Bu illere taşınacak söz konusu sektörlerdeki firmaların da taşınmanın mahiyetine bağlı olarak bu teşviklerden yararlandırılması öngörülmektedir.

Bu desteklerden fiilen taşınan firmalar yararlanacaktır. Taşınacak firmalara yönelik bu imkan 1 Ocak 2009-31 Aralık 2014 dönemini kapsayacak. Dolayısıyla erken taşınan firmaların desteklerden yararlanma süreleri de daha uzun olacak. Taşınma işleminin hızla yapılmasını teminen, 2009 yılı sonuna kadar taşınacak olan firmalara ayrıca taşınma desteği verilecek. Taşınılacak illerde mevcut tesislerden 5084 sayılı kanundan yararlanmaya devam edenler, söz konusu kanunda kendilerine sağlanmış imkanları belirlenmiş sürelerin sonuna kadar kullanabilecek. Kanun kapsamında süresi dolmuş olan mevcut tesislere sadece sosyal güvenlik primi indirimi desteği sağlanacak."

Bu kapsamda, 2872 sayılı Çevre Kanunu ile getirilen arıtma tesislerine yönelik enerji desteğinin 1 Ocak 2009'dan itibaren uygulanmasına başlayacak şekilde gerekli çalışmaların süratle tamamlanacağını bildiren Çağlayan, bu konuda hazırlanacak yönetmelikle Bakanlar Kurulu yetkisinde olmak üzere, yüzde 50'ye varıncaya kadar enerji desteği sağlanacağını söyledi.

Bakan Çağlayan, 5627 sayılı sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamındaki yönetmeliğin de hızla tamamlanarak bu çerçevede sağlanacak desteklere işlerlik kazındırılacağını kaydederek, bu çerçevede ilgili bakanlık tarafından hazırlanacak yönetmelik çerçevesinde enerji yoğunluğu ve enerji verimliliği konusunda, işletmelerin 500 bin YTL'ye kadar yatırımlarının yıllık yüzde 20'sinin yani 100 bin YTL'ye kadar kullanılan enerji konusunda destek verileceğini bildirdi. 

İş ortamının geliştirilmesi

Bakan Çağlayan, bu çerçevede 2 ana eylemden biri olan "İş Ortamının Geliştirilmesi" ana eyleminin altında, Hukuki ve İdari Düzenlemeler, Altyapının Geliştirilmesi, Finansal Araçların İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi, Üretim Altyapısının Geliştirilmesi başlıklı 5 tedbir ve toplam 25 eylemin gerçekleştirileceğini bildirdi. 

Hukuki ve idari düzeltmeler

Hukuki ve idari düzenleme eylemleriyle, kümelenmeyle ilgili hukuki düzenlemelerin oluşturulacağını, sektörde ihtiyaç duyulan standartların geliştirileceğini, piyasa gözetim ve denetim sisteminin etkinleştirileceğini, sektörle ilgili istatistiki verilerin AB normlarında paylaşımının serbest bırakılacağını kaydeden Çağlayan, kapasite raporlarının standardize edileceğini, tekstil ve deri sektörleri çevre ve insan sağlığına uygun üretime yönlendirilmesine dönük hukuki altyapının sağlanacağını söyledi.

Bakan Çağlayan, el dokuma halı ihracatında ekspertiz raporu sorunun çözüleceğini, AB'nin imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmaları'na Türkiye'nin de taraf olması sağlanarak anlaşmaların Türkiye'yi de kapsayacak şekilde eş zamanlı olarak ve Türkiye hassasiyet ve öncelikleri dikkate alınarak yapılmasının temin edileceğini ifade etti.

Sektörde ithalatta koruma önlemlerinin etkin biçimde uygulanacağını ve düşük değerli ithalatın önlenmesine yönelik tedbirlerin etkinleştirileceğine dikkat çeken Çağlayan, dahilde işleme rejimi kapsamında sektörün karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik tedbirlerin alınacağını kaydetti.

Alt yapının geliştirilmesi düzenlemeleri

Çağlayan, altyapının geliştirilmesi düzenlemeleriyle de sektörün ihtiyaç duyduğu kümelenme çalışmalarının sonuçlandırılacağını, ihtiyaç duyulan alanlarda Ar-Ge, Ür-Ge, inovasyon bilincinin yaygınlaştırılacağını ve  uygulanmanın etkinleştirileceğini, ihtiyaç duyulan alanlarda, marka, tasarım, pazarlama bilincinin yaygınlaştırılması ve etkin uygulanmasının sağlanacağını, üniversite-sanayi işbirliğinin derinleştirileceğini söyledi.

Finansal araçların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi düzenlemeleri

Bakan Çağlayan, bu kapsamda, Kredi Garanti Fonu altyapısı ve hacminin sektör için geliştirileceğini, Eximbank kaynaklarının geliştirileceğini, Eximbank kredilerinin bankacılık prensipleri çerçevesinde daha yaygınlaştırılmasının sağlanacağını ve sektöre sıfır faizli kredi kullandırabilmek için, KOSGEB kredi faiz desteğinin geliştirileceğini ve sürdürüleceğini ifade etti. Çağlayan, mevcut ve alternatif finansman modelleri konusunda farkındalık yaratılması için çalışmaların yapılacağını kaydetti.

İnsan kaynaklarının geliştirilmesi düzenlemeleri

İnsan kaynaklarının geliştirilmesinde, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için tedbir alınmasının yanında, üretim altyapısını geliştirmeye dönük düzenlemeler kapsamında da, pamuk üretim altyapısının ıslah edilerek geliştirileceğini belirten Çağlayan, ırk ıslahı, rekoltenin istenilen nitelik ve miktarda sağlanması için tedbirlerin alınacağını söyledi.

Çağlayan, kütlü pamuk destekleme prim ödeme miktarının arttırılarak devam ettirileceğini, destekleme prim miktarının aynı yıla ait pamuk ekiminden önce belirlenerek ilan edileceğini vurgulayarak, sentetik hammadde üretim kabiliyetinin artırılması için, petrokimya yatırımlarının destekleneceğini, aşamalarında ortaya çıkan kalite ve verim kaybının önleneceğini ifade etti.

Bakan Çağlayan, Türkiye genelinde tekstil sektöründe yeni yatırımlara yönelik teşviklerin, aşırı kapasite artışına yol açmayacak bir anlayışla ve modernizasyon, yenileme, Ar-Ge, tasarım, teknik tekstil ile akıllı tekstil gibi alanlarla sınırlı tutulacağını bildirdi.

Sektörle mutabakat halinde hazırlanan Strateji Eylem Planı'nda her eyleme ilişkin zamanlama, sorumlu-koordinatör kuruluş ve özel sektör temsilcilerinin kimler olacağı da dahil olmak üzere şeffaf bir biçimde ortaya konduğunu belirten Çağlayan, "3D Değişim-Dönüşüm-Destek Başlıklı Stratejik Eylem Planı"nın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın web sayfasında yer aldığını söyledi.

Çağlayan, bu kuruluşların eylemle ilgili gelişmeler belirlenen takvim için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na rapor edeceklerini kaydederek, tedbirlerin izlenmesi ve gerektiğinde yeni tedbirlerin alınması amacıyla, kamu ve özel sektörün tüm taraflarını kapsayan dinamik bir mekanizmanın oluşturulduğunu, bu çerçevede ihtiyaç duyulan ilave her tedbir ve eylemin hızlı bir şekilde karara bağlanarak hayata geçirileceğini kaydetti.