Tekstile kadın başkan

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin yeni başkanı Pınar Taşdelen Engin oldu. Engin, tekstil ihracatçılarının ilk kadın başkanı olurken, tüm ihracatçı birlikleri içerisinde ise ikinci kadın başkan oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Genel Kurulu yapıldı. Geçtiğimiz dönemde başkan yardımcısı olarak görev yapan Pınar Taşdelen Engin, UTİB'in yeni başkanı oldu. Engin Türkiye'de ikinci, tekstil sektöründe ise ilk kadın ihracatçı birliği başkanı olarak tarihe geçti.

Türkiye'de ilk ihracatı kadın başkan ise 2002 yılında  Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanlığı'na seçilen Deniz Ormancıoğlu'ydu. 

Tek liste girilen seçimde 77 oyun tamamını alarak UTİB Başkanı olan Pınar Taşdelen Engin, "8 yıldır UTİB yönetim kurulunda, 4 yıl da başkan yardımcısı olarak görev yaptım. Dolayısıyla sektörün sorunlarını, hedeflerini, yakından biliyorum. Yeni dönemde de daha önce olduğu gibi sektör için çalışmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz" dedi.

Rakip çıkmadı, tüm oyları aldı

Tek listeyle gidilen seçim sonucunda dört yıllığına göreve seçilen Engin, yaptığı açıklamada kendisine duyulan güvenden ötürü tüm üyelere teşekkür etti. 2010 yılından itibaren UTİB yönetiminde görev aldığını ve UTİB'in başarıyla hayata geçirdiği çok önemli projelere katkı sağladığını kaydeden Engin, "UTİB, özellikle ihracata dayalı kalkınma noktasında yurt içinde ve yurt dışında çok önemli projeleri hayata geçirdi. Öyle ki bu çalışmalarımız sektörümüz tarafından takdirle karşılanırken, diğer sektörler tarafından da örnek alındı. "Bursa'nın tekstil ve konfeksiyon merkezi olması yanında Ar-Ge Proje Pazarı, tasarım yarışmaları, sektör içi arama konferansları, uluslararası fuarlara milli katılım organizasyonları gibi sektörün ufkunu açan ve aynı zamanda üretim ve ihracata da katkı sağlayan çalışmalarımıza daha da artan bir enerjiyle devam edeceğiz" diye konuştu.

Sektörde yeni neslin rolünün artması gerektiğinin de altını çizen Engin, "UTİB olarak gençlerin sektörümüzdeki etkisinin yadsınamayacağını düşünüyoruz. Bu sebeple düzenlediğimiz etkinliklerimizde onların sektörde daha aktif rol almalarını sağlıyoruz. Çünkü tekstil sektörünün gençler açısından cazip hale gelmesi, bizler için büyük önem taşıyor. Onların bu sektörde kendilerine hedefler koymalarını, kariyer planları yapmalarını ve sektöre yenilikler kazandırmalarını amaçlıyoruz." dedi.

İhracat hedefi arttı

Türkiye tekstil sektörünün 2017 yılını 8.1 milyar dolar ihracatla kapattığını, bunun 1,2 milyar dolarının UTİB üyesi firmalarca gerçekleştirildiğine dikkat çeken Engin, Özellikle yüksek katma değerli ürün ihracatını artırma konusundaki çalışmalara yeni dönemde de hız vererek UTİB'in ihracat rakamlarını 1,6 milyar dolar seviyesine çıkaracaklarını söyledi.

Burkay'dan yeni başkana destek

Görevi Pınar Taşdelen Engin'e devreden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay Genel Kurul'da yaptığı konuşmasında, Tekstil sektöründe bugün yıllar önce hayal bile edilemeyecek bir noktada bulunulduğunu ifade ederek, "Sektörlerimiz bugünkü stratejik konumuna kolay ulaşmadı. Çok değil 10-15 yıl kadar önce sektörün geleceğinden endişe ediliyordu. Tekstilden çıkarak farklı alanlara yönelmemiz için bizlere adeta yol gösteriliyordu. Şükürler olsun ki bu karamsar tablo, sektöre inancını yitirmeyen biz sanayiciler ihracatçılar girişimciler sayesinde ortadan kalktı. Üretim, istihdam ve ihracatta yeniden güçlü bir çıkış yakaladık. Geride kalan süreçte, Avrupa'nın en büyük tekstil üreticisi olmayı başardık. Ürün kalitemiz, moda ve trendleri belirleme gücümüz ve rekabetçi yapımızla kıtaları da aşan özel bir konuma ulaştık. Dünya tekstil ihracatından aldığımız payı yüzde 3'e, ev ve mekân tekstillerinde yüzde 4,5'e teknik tekstillerdeki payımızı da yüzde 1,5'e kadar yükselttik" dedi.

TİM tavsiye kararı almıştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mart ayında yaptığı yönetim kurulu toplantısında, Nisan ayında gerçekleştirilecek birlik seçimlerinde yönetim ve denetim kurullarında en az iki yönetim kurulu üyesinin ve bir denetim kurulu üyesinin kadın olması yönünde tavsiye kararı almıştı. Tüm birliklere bir yazı gönderen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Ülkemizde kadınların iş gücüne katılma oranı 2007 yılında yüzde 23,6 iken 2017 yılında yüzde 34,2’ye yükselmiştir. Toplumsal hayatın yanı sıra, ticarette de ağırlığını her geçen gün artıran kadınların, yeni dönemde ihracat camiasında da daha fazla sorumluluk almasını istiyoruz” demişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir