TEPAV, OECD raporunu değerlendirdi
OECD Raporu'nda, maliye politikasında üç ilkeyi aynı anda yürütme zorluğuyla yüz yüze olunduğunun tespit edildiğini belirtti
ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'ndan (TEPAV) yapılan yazılı açıklamaya göre, merkezi Paris'te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD), örgüt üyesi ülkeler için iki yılda bir yayımladığı "Ülke Ekonomik Gözden Geçirme" raporlarının Türkiye için hazırlanan sayısında, altı yıldır benimsenen sıkı maliye politikası çerçevesinin, 2001 krizi sonrasında makro ekonomik istikrarın tesisine, borçların çevrilebilirliğine ve yatırımcı güvenine katkıda bulunduğu belirtilerek, Türkiye'nin maliye politikasında üç ilkeyi aynı anda yürütme zorluğuyla yüz yüze olduğu tespit ediliyor.
Bu ilkelerin raporda, maliye politikasının sıkı duruşunu korurken, kamu mal ve hizmetlerinin sağlanmasında kalite ve maliyet etkinliğinin gözetilmesi ve aynı esnada vergilendirme sisteminin iktisadi kararlar üzerindeki çarpıtıcı etkilerinin azaltılması biçiminde ortaya konduğu görülüyor.
Bu ilkelerin bir arada ele alınabilmesinin, yeni bir mali stratejinin var olması anlamına geldiği raporda yer verilen görüşler arasında. Politikaların tutarlılığını gözeten Uluslararası Para Fonu (International Monetary Fund) veya benzer bir tarafın olmaması durumunda, resmi olmayan (hükümet dışı) kurumların politika değerlendirmeleri önemli bir geri bildirim ve gözetim işlevi görüyor.
TEPAV'ın mali izleme faaliyetlerine yer verilen raporun "büyümeyi artırıcı mali stratejiye geçiş" başlıklı ikinci bölümünde TEPAV'ın aylık mali gelişmelerle ilgili düzenli değerlendirmelerine atıfta bulunulurken, TEPAV'ın bu yayınlarıyla maliye politikalarının tarafsız bir değerlendirmesinin gerçekleştirildiğine vurgu yapıldı.
OECD raporunda, ayrıca özel sektörün rekabet gücünü arttırmaya yönelik ikinci nesil reformlar konusunda da TEPAV çalışmaları referans olarak gösterildi.
TEPAV'ın, hızlı tüketin malları sektöründe rekabet ortamı değerlendirmesi ve Türkiye'nin Lizbon ajandası çerçevesinde küresel rekabetin neresinde olduğuna ilişkin çalışmaları da OECD raporunda atıfta bulunulan çalışmalar arasında bulunduğu kaydedildi.