”Teşvik sistemi rasyonelleşiyor”

Devlet Bakanı Şimşek, bölgesel teşvik sistemini değiştirdiklerini, bölgeler arası kademelendirme yaptıklarını, Türkiye'yi 4 bölgeye böldüklerini ve 4 bölgeye kademeli teşvik verileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu tek başına bir hedef olarak görmediklerini belirterek, "Bizim için büyüme de fiyat istikrarı da genel finansal istikrar da bunların hepsi birbirlerine kurban edilmeyecek kadar önemli hedeflerimizdir. Kalıcı olarak faizlerin düşmesi için enflasyonun düşmesi lazım" dedi.

Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası'nı ziyaretinde, sanayicilerin krizle ilgili şikayetlerini ve taleplerini dinledi.

Türkiye'nin birçok ülkeye oranla temellerinin daha sağlam olduğunu, Türkiye'de kamu finansman dengeleri, bankacılık sektörü ve hane halkında durumun iyi olduğunu belirten Şimşek, ama dünyanın bir parçası olduğu için krizin Türkiye'ye yansımaları olduğunu anlattı. Krizden çıkış için sadece Türkiye'nin çabasının yetmediğini, sorunun merkezinin önemli ölçüde dışarıda olduğunu belirten Bakan Şimşek, dışarda bankalar battığı için finans kanalındaki tıkanmanın, kredi kanalındaki tıkanmanın ancak ilgili ülkelerin finans sektörünü yeniden yapılandırarak yardımcı olabileceklerini vurguladı.

Şimşek, dünyada çok büyük çaba olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dünya ülkeleri şu ana kadar gerek bankacılık sektörünün yükümlülüklerinin garanti altına alınması gerekse sermaye enjeksiyonu gerekse ekonominin canlandırılmasına yönelik 13,5 trilyon dolar tedbir açıklamış. Bu, 2008 yılı dünya milli gelirinin yüzde 24'den fazla. Buna rağmen dünyada sıkıntılar ve bize yansımaları devam ediyor. Bu paketlerin bir kısmı açıklandı, henüz uygulanmaya konulmadı. O, önemli bir nokta. Bankalardaki toksit varlıkların, yani problemli kredilerin alınarak başka bir varlık yönetimin şirketine taşınması çözüm için başlangıç oldu. ABD şu anda  bu konuda çalışma yapıyor. Bu çok önemli. Çünkü, depremin merkezi orası."

Enflasyon düşüşü, kurdaki artışa rağmen sürüyor

Türkiye'de 3. çeyrekte kamu harcamalarını çok ciddi ölçüde artırmasaydı 3. çeyrekte daralma dönemine gireceğine işaret eden Şimşek, "Örneğin, Ulaştırma Bakanlığımızın 2008 yılı bütçesi 2 milyar lira civarındaydı, geçen sene 7 milyar lira harcadık. Kamu bir şey yapmadı, kamu harcamaları artmadı yaklaşımını rakamlarla destekleyemezsiniz" diye konuştu.

Şimşek, piyasalar normalleşme sürecine girince kredi vermeye başlayacaklarını kaydetti.

Krizin 10 Temmuz 2007'de başladığını, her tarafa yansımasının ise eylülden sonra olduğunu belirten Şimşek, "Dünyada ortalık toz dumanken, bankalarımız şu veya bu nedenden geleceğe ilişkin kendileri de önlerini göremedikleri için temkinli davranıyorlar. Dünya tedbir alıyor. Bunlar uygulamaya konuldukça, piyasalar eninde sonunda düzelecek" diye konuştu.

"Ben kötümser değilim, siz de olmayın" diye sanayicilere seslenen Mehmet Şimşek, Gaziantepli sanayicelere, önemli petrol geliri olan ve krizden fazla etkilenmeyen Orta Doğu, Orta Asya, İran, Afrika pazarına yoğunlaşmalarını tavsiye etti.

Türkiye'nin faizleri düşürdüğüne dikkati çeken Şimşek, "Türkiye'nin temelleri iyi olduğu için ilk defa kura rağmen enflasyon düşüyor, faiz düşüyor" dedi.

Kademeli ve sektörel teşvik geliyor

Teşvik sistemi hakkında bilgi veren Şimşek, 28 Şubatta yasal düzenleme yaptıklarını, bunu en kısa zamanda uygulamaya koyacaklarını, teşvik sistemini daha rasyonel hale getirdiklerini kaydetti.

Bölgesel teşvik sistemini değiştirdiklerini, bölgeler arası kademelendirme yaptıklarını, Türkiye'yi 4 bölgeye böldüklerini ve 4 bölgeye kademeli teşvik verileceğini bildiren Şimşek, "Mesela Gaziantep'in içinde olduğu 3. bölge diyelim; KDV indirimi olacak, gümrük vergisi istisnası olacak, faiz desteği olacak, istihdam primi desteği olacak. Bütün teşvikler kademelendirilmiş olacak" dedi.

Şimşek, sektörel teşvik de getirileceğini, ayrıca büyük yatırımlara teşvik verileceğini belirtti.

Geçen yıl enflasyon hedefini revize ettiklerini hatırlatan Şimşek, "Enflasyon düşüyor, çünkü talep daraldığı için düşüyor. Ama, emtia fiyatları da düşüyor. Biz enflasyon konusunu tek başına hedef bir olarak görmüyoruz. Bizim için büyüme de fiyat istikrarı da genel finansal istikrar da bunların hepsi birbirlerine kurban edilmeyecek kadar önemli hedeflerimizdir. Kalıcı olarak faizlerin düşmesi için enflasyonun düşmesi lazım" dedi.