Texworld İstanbul Fuarı’na Uzakdoğulu kumaşçı 'akını'
China Council for the Promotion of International Trade Başkan Yardımcısı Mr. Xu, 45 Çin firmasının bu fuarda yer aldığını belirtti
ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
Dünyanın en önemli kumaş ve aksesuar fuarlarından “TEXWORLD”, New York ve Paris’ten sonra ilk kez İstanbul’da düzenleniyor. Fuarda 116 firmanın standı bulunuyor, bu üreticilerin neredeyse yarısı, 45’i Çin’den gelmiş. Çok sayıda Tayvanlı, Koreli firma da fuarda kumaşlarını sergiliyor. Fuara Hindistan ve Pakistan’dan da ilgi fazlasıyla yoğun. Peki ya Türk üreticiler? Birkaç kumaşçı stand açmış ama onlar da, “Zaten 1 yıl vadeyle kumaş satar hale geldik. Çinlilerin fiyatı ile, Korelilerin teknik tekstili ile nasıl rekabet edelim” diyor.
Texworld İstanbul Hazır Giyim Kumaşları ve Aksesuarları Fuarı 7 Kasım’a kadar sürecek. Çinlilerle ortak proje İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen fuarın dün yapılan açılışında Texworld’ün İstanbul’a gelmesinde önemli bir emeği olan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay bir konuşma yaptı.
Burkay, fuara Uzakdoğu ilgisinin yeni bir işbirliğine dönüşebileceğinin sinyalini verdi. Görünen o ki tekstilin stratejisini kurgulayanlar, “Çin’le savaşmak değil, birlikte 3’üncü ülkelerde iş yapmak” yönünde çalışıyor. Burkay, Çinli firmalarla önümüzdeki dönem Türkiye’nin birlikte yönetebileceği çok sayıda proje olduğunu söyledi.
Fuarda, Messe Frankfurt Yönetim Kurulu Üyesi Detlef Braun ve Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Yardım ile de konuşma fırsatı bulduk. Braun, “Türkiye’nin artan cazibesi ve Avrupa- Asya arasında köprü olması nedeni ile İstanbul, Texworld fuarı için en doğru yer ve Messe Frankfurt olarak en doğru zamanda bu fuarı İstanbul’a taşıdık. İstanbul’un tekstil sektöründe kıtalar arası yeni buluşma noktası” dedi.
Peki fuarda ağırlıklı olarak Uzakdoğulu firmaların yer alması? “Paris ve New York’ta da buna yakın bir kombinasyon var. Tekstil sektörü ne ise fuara katılım da o. Pazarın gerçeği...” Tayfun Yardım ise aynı soruya, “Bu ilk fuardı. Türk firmalar bir durup nasıl olduğunu görmek ister, bir sonraki fuara Türkiye’den daha yoğun katılım bekliyoruz” yanıtını verdi. Yardım, Premiere Vision ile Texworld’ün arka arkaya gelmesi ile ilgili ise, “Dünyada zaten hep aynı zamanlarda düzenlenir bu iki fuar. Bu kez ortak bir plan yapmadığımız halde İstanbul’da da öyle denk geldi” açıklamasını yaptı.