THK 200 bin liraya uçak satacak

THK, Ankara'daki uçak fabrikasında üreteceği 2 kişilik "Türkkuşu" uçağını yaklaşık 200 bin liraya satışa çıkaracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Türk Hava Kurumu'nun (THK) haziran ayında Ankara'da açılışını yapacağı uçak fabrikasında üreteceği 2 kişilik "Türkkuşu" uçağını yaklaşık 200 bin liraya satışa çıkaracağı bildirildi. 

THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, 1925 yılında Atatürk tarafından kurulan THK'da bugüne kadar birçok pilot, paraşütçü ve planör yetiştirildiğini söyledi. 

Türkiye'nin havacılık sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yıldırım, şu anda kullanılan birçok uçağın bakımlarının Türkiye'de yapıldığını kaydetti. 

Yıldırım, THK olarak uçak üretmeyi planladıklarını ve haziran ayında Başbakan'ın da katılacağı törenle Ankara'da uçak fabrikası açmayı planladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: 

"Bu yıl uçağımız semalarda görülecek. Bunun çok büyük bir atılım olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin uçak da araba da yapabildiğini dosta düşmana göstermemiz lazım, bu kabiliyet ülkemizde var. THK ve arkadaşlarıma güveniyorum. Bu nedenle de uçak yapmak için yola çıktık. THK'nın yapacağı 'Türkkuşu' uçağı da çok kısa bir süre sonra fabrikadan çıkacak. Muhtemelen temmuz ayında uçağımız test uçuşlarına başlayacak." 

''Türkkuşu''nun amatör havacılara yönelik yapılacağını, aynı zamanda da eğitimlerde kullanılacağını anlatan Yıldırım, "Bu uçak, paket olarak kullanıcılara sunulacak. Bir vatandaşımız, Türkkuşu'nu aldığı zaman o kişiye pilotaj eğitimi verilecek ve uçağının bakımları teknisyenlerimiz vasıtasıyla yapılacak. Uçmak istediği zaman bir gün önceden haber verilecek, uçak hazırlandıktan sonra ertesi gün uçacak. Tekrar uçuştan gedikten sonra yine uçağı bakıma alacağız" diye konuştu. 

"Piyasadaki orta sınıf bir otomobil fiyatına satılacak" 

"Türkkuşu''nun THK meydanlarının dışında Türkiye'deki tüm havaalanlarında kullanılabileceğini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: 

 "Tükkuşu, piyasadaki orta sınıf bir otomobil fiyatına satılacak. 2 kişilik arkalı-önlü bir uçak olacak, akrobasi de yapabilecek. Motor hariç parçaların hepsi Türkiye'deki firmalar tarafından üretiliyor. Ülkemizde motor üretildiği zaman uçağımıza o motoru koyacağız. Uçak ayrıca toprak pistlere de inebilecek. Havacılığın gelişmesine çok büyük bir katkı sağlayacak uçağın 200 bin lira civarında olacağını tahmin ediyoruz." 

Yıldırım, ayrıca 2023 yılından önce THK tarafından 19 kişilik uçakların üretileceğini sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir