THK'nın mali sıkıntıları çözülüyor

THK Başkanı Atılgan, "THK'nın mali sıkıntılarının çözümlenmesi için 9 maddelik çalışma yaptık. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ön onayını aldığımız bu maddelerin torba yasa içinde çıkarılması için çalışıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Kürşat Atılgan, THK'nın mali sıkıntılarının çözümlenmesi için hazırlanan 9 maddelik düzenlemenin, torba yasa ile çıkarılması için çalıştıklarını söyledi.

Atılgan, THK Müze ve Paraşüt Kulesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan THK'nın, milletin kurumu olduğunu belirterek, kuruluş sürecini anlattı. Atılgan, Atatürk tarafından dile getirilen "İstikbal göklerdedir" sözünün, bugün de geçerliliğini koruduğunu, havacılığın insan hayatının her alanına girdiğini ve hayatı hızlandırdığını belirtti.

THK'nın geçmişte var olan 21 kalem gelirinin ve imtiyazlarının zaman içinde elinden alındığına işaret eden Atılgan, "Bugün THK milletin yardımları ve kendi ticari faaliyetleriyle yaşayan bir kurum haline gelmiştir. Havacılık fonksiyonlarının yerine getirilmesi için olağanüstü gayret sarf ediyoruz. Türk milletinin sahip olduğu değerin devam ettirilmesi gerekir." diye konuştu.

"THK'nin ücretsiz faaliyetleri yaygınlaştırılacak"

Eskişehir'de gençlere yönelik planör, yamaç paraşütü, model uçak gibi kursların 10'ar günlük kamplar şeklinde ücretsiz düzenlendiğine dikkati çeken Atılgan, bu tür faaliyetlere destek verilmesi halinde bunların daha da genişletilerek yaygınlaştırılacağını belirtti.

Gençliğin sigara, uyuşturucu ve içki gibi kötü alışkanlıklarından kurtulması için bu tür faaliyetlerin desteklenmesi gerektiğini dile getiren Atılgan, Türkiye'nin 7 bölgesine yaygınlaştırmak istedikleri bu tür sportif faaliyetlerin, daha fazlasını yapabilecek bilgi birikimine sahip olduklarını kaydetti.

Atılgan, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede dünyada ilk üçe girebilecek konumda bulunduğunu anlatarak, THK'nın da orman yangınlarında "ateş kuşları" adı verilen yangın söndürme uçaklarıyla haziran-ekim arasında hizmet verdiğini söyledi.

"Kurum ve üniversitenin sivil havacılığa desteği artarak sürecek"

Türk sivil havacılığına kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla kurulan THK Üniversitesinin ilk mezunlarını geçen yıl verdiğini belirten Atılgan, kurum ve üniversite olarak sivil havacılığa desteğin artarak devam edeceğini bildirdi.

Atılgan, THK'nın mali sıkıntılarının çözümlenmesi için 9 maddelik çalışma yaptıklarına işaret ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın ön okeyini aldığımız bu maddelerin torba yasa içinde çıkarılması için çalışıyoruz. Milletin yeni yönetimin gayretlerinden haberdar olmasını istiyoruz. Kurumun geçmişteki hadiselerle ilgili kimin, ne suçu varsa hukuka sevk etmişiz. Söz konusu konu, adalet mekanizması içinde devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

"THK Üniversitesini daha iyi konuma getireceğiz"

THK Üniversitesinin geçmişteki yönetimden kaynaklanan problemlerinin çözümlendiğini dile getiren Atılgan, "YÖK'ten talep ettiğimiz bin 400 öğrenciden bin 100'üne müsaade edildi. Bir iki yüksek okul izni ile yüksek lisans ve doktora bölümlerinde eğitimlerin başlaması için yürütmenin durdurulması için dava açtık. Geçmişteki hataların yapılmaması için itinayla çalışıyoruz. İlerleyen zamanlarda üniversiteyi daha iyi konuma getireceğiz." ifadelerini kullandı.

"İki ultralight eğitim uçağı yapıldı"

Uçak fabrikasının yüzde 51'inin THK, yüzde 49'unun ise özel bir mühendise ait olduğunu anlatan Atılgan, bu fabrikada iki ultralight eğitim uçağının yapıldığını bildirdi.

Söz konusu uçakların devam eden uçuş testleri ve sertifikasyon süreçlerinin yakın zamanda tamamlanacağını dile getiren Atılgan, bu uçakların pazarlanması ve seri üretimine geçilmesi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği için görüşmeler yaptıklarını anlattı.