TİGEM damızlık safkan Arap atı satın alacak

TİGEM damızlık olabilecek vasıfta safkan Arap aygır ve kısraklar satın alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) Resmi Gazete'deki ilanına göre, işletme, yarış hayatı sona ermiş, damızlık belgesi almış veya alacak vasıfta olan, sahibi tarafından damızlık olarak satılmak istenen, orijin, eşkal ve yarış performansı itibarıyla damızlık olabilecek vasıfta safkan Arap aygırlar ve kısrakları alacak. 

Söz konusu aygırların safkan Arap atı ırk vasıflarını genotip ve fenotip olarak göstermesi, Seklavi, Hilalüzzaman baba kan hatlarına mensup olması, Seklavi kan hattına mensup aygır adaylarının yarış hayatı boyunca, grup koşularından en az 4'ünü kazanmış olması, Hilalüzzaman kan hattına mensup aygır adaylarının yarış hayatı boyunca grup koşularından en az 1 grup I veya grup II koşusu ve 2 grup III koşusunu kazanmış olması gerekiyor.  

Bununla birlikte hayvanın aşım yapmasına mani bir sakatlığın ve ürogenital organlarda bir hastalık veya bozukluğun bulunmaması, spermalarının döllemeye elverişli olması, karaciğer fonksiyon testlerinin yaptırılması, aygır adaylarından Seklavi, Hilalüzzaman kan hatlarının 1 Ocak 2004 tarihinden sonra doğmuş olması isteniyor.  

Satın alınacak kısrakların da ırk vasıflarının ve sağlık kontrollerinin uygun olmasının yanı sıra 16 yaşından büyük olmaması gerekiyor. Kendisi veya yavrusu grup II veya grup I koşusu kazanmış kısraklarda yaş şartı aranmıyor.  

Müracaatlar 21 Temmuz'a kadar TİGEM'e yapılacak.  

Bu konularda ilginizi çekebilir