TİM ‘İnovasyon Ligi’ kurdu

TİM, İnovasyon ligi kurdu. Firmalar İnovalig’de yarışacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) inovasyon kültürünün yerleşmesi ve bugünün rekabetçi ortamında tutunabilmek için inovasyon ligi kurdu. İnovalig’de firmaların ürünleri değil, yapıları yarışacak.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’de Ar-Ge’nin Ar’ı var, Ge’si yok. İnovalig, bu Ge’yi ortaya çıkaracaktır” dedi.

Firmaların 5 katigoride yarışacağı İnovalig’e başvurular başladı. Son başvuru tarihi 31 Mayıs. Katigorilerinde birinci olanlar, Avrupa İnovasyon Şampiyonları Ligi’nde Türkiye’yi temsil edecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programını hayata geçiriyor. Türkiye’nin yaratıcılık potansiyelini katma değere dönüştürmeyi hedefleyen TİM, uluslararası danışmanlık firması A.T. Kearney işbirliğiyle inovasyon ligi ‘İnovalig’in kurulduğunu açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyon şampiyonlarının belirleneceği İnovalig’in araştırma geliştirme (Ar-Ge) kültürünün yerleşmesine katkı yapacağını belirterek, “Türkiye’de Ar-Ge’nin Ar’ı var, Ge’si yok. İnovalig, bu Ge’yi ortaya çıkaracaktır” dedi.

Rekabetçi ortamda tutunabilmek için inovasyonun sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizen Büyükekşi; İnovasyon Komitesi Başkanı Tahsin Öztiryaki, Komite üyesi Ömer Burhanoğlu ve İnovalig’in kuruluşu için işbirliği yapılan AT Kearney üst düzey yöneticilerinin katıldığını toplantıda, yapılan çalışmalarla ilgili ayrıntıları basınla paylaştı.

Oyunun kuralı inovasyon

Yüksek katma değerle ilgili, Ar-Ge’yle, inovasyonla ilgili toplantıların kendisini heyecanlandırdığını belirten Büyükekşi, pazara yenilikçi ürünler sürmenin artık başarının en önemli gereksinimi haline geldiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Bugünün rekabetçi ortamında tutunmak için tüm iş süreçlerine inovasyonu getireceğiz. 

İnovasyonu şirketlerimizin tüm katmanlarına yayacağız. Artık oyunun kuralı inovasyondan geçiyor. Şirketler ya inovasyonla oyunu kazanıyor ya da kaybediyor. Dolayısıyla farklılaşabilmesi için bir şirkette inovasyon kültürünün yerleşmesi, şirketin bir inovasyon organizasyonunun olması şart.”

Cari açığın ilacı inovasyon

Bugün tüm gelişmiş ekonomilerin inovasyonu öne çıkardığını belirten TİM Başkanı Büyükekşi, “Türkiye’nin cari açık sorunundan da ancak katma değerli üretim ve ihracat sayesinde kurtulabileceğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin inovasyon açığını kapatabilmek için yüksek katma değerin 4 bileşenine
daha fazla önem vermesi gerektiğini anlatan Büyükekşi, bu 4 bileşeni Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma olarak açıkladı.

TİM tarafından düzenlenen İnovasyon Haftası ve ihracatçı birlikleri tarafından gerçekleştirilen Ar-Ge Proje Pazarları hakkında da bilgi veren Büyükekşi, “Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı” diye tanımladığı İnovalig hakkında şu bilgileri verdi:

“Tüm Türkiye’de 3 yılda yaygınlaşmasını hedeflediğimiz İnovalig projemiz ile inovasyona değer veren şirketlerimizi yarıştıracağız. Bu projemiz Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında çok önemli bir rol oynayacak. Bu projemiz bir yol haritası çizme projesi olacak. Projemiz şirketlerimiz açısından bir prestij meselesi olacak.

İnovasyon kültürü aşılanacak

Bu proje ile Türkiye’nin yüksek yaratıcılık potansiyelini, doğru inovasyon yönetimi yetkinlikleri ile katma-değere dönüştürmek istiyoruz. Bu girişim, şirketlerimizin organizasyonlarına inovasyon kültürünü aşılamaları için çok önemli bir fırsat. Firmalarımıza inovasyon kültürünü aşılayacağız. Avrupa’da 17 ülkede uygulanan ve A.T. Kearney’in 17 ülkede koordinasyonunu sağladığı IMP3rove programına paralel bir kurguyla, ülkemiz için bu değerli projeyi geliştiriyoruz. 

A.T. Kearney işbirliğiyle oluşturulacağımız İnovalig projesi ile Türkiye’deki firmaların inovasyon karnelerini çıkararak her yılın İnovasyon Şampiyonlarını belirleyeceğiz. Bu çalışmamız bu yıl düzenleyeceğimiz Türkiye İnovasyon Haftası'nda farklı kategorilerde verilecek en inovatif şirket ödüllerinin de temelini oluşturacak. Ve umuyoruz ki sistemi geleneksel hale getireceğiz.”

Süreç nasıl işleyecek?

TİM Başkanı Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre; şampiyonada yer almak isteyen firmalar,
31 Mayıs tarihine kadar www.inovalig.com web sitesinden online kayıt yaparak inovasyon anketini dolduracak.

İnovalig’de yarışacak firmalar, ilk aşamada anket değerlendirmesinden geçecekler. İlk aşama süresince, haftalık ve aylık bildirimler, eğitim materyalleri, konferanslar düzenlenerek, katılımcı firmaların inovasyon yetkinliklerini artırmaya yönelik adımlar atılacak.

İlk aşama sonucunda, katılımcı her bir firma için yaklaşık 100 sayfalık bir rapor hazırlanacak. Bu rapor, firmaların kendi yetkinliklerinin, yerel ve uluslararası pazarlardaki benzerleri ile karşılaştırıldığı bir benchmarking raporu.

Firmalar, bu benchmarking raporu ile,  A.T. Kearney’in inovasyon yönetimi metodolojisinde kullandığı 5 kategori çerçevesinde kendilerini değerlendirecek.

Bu 5 kategori şunlar: İnovasyon Stratejisi, Organizasyon ve Kültür, İnovasyon yaşam döngüsü süreci, Etkinleştirici faktörler, İnovasyon sonuçları.

Anketler sonrasında, en iyi skora sahip 250 firma ilk tur  etkinliğine davet edilecek. Firma raporlarının incelenmesi ile 5 farklı kategoride seçilecek 50 firma, yarı finallere katılmaya hak kazanacak.

Yarı finalistler, Eylül ayında düzenlenecek bir organizasyonda, 15'er dakikalık, inovasyon yönetimi yaklaşımlarını anlatan sunumlar yapacaklar.

Bu sunumlar sonucunda her kategoride seçilecek 5 firma, toplamda 25 firma finalde yarışmaya hak kazanacak.

25 finalist, 2014 Türkiye İnovasyon Haftası'nda büyük jüri önünde yarışacak ve 5 inovasyon kategorisindeki “Türkiye’nin İnovasyon Şampiyonları” belirlenecek.

Her kategoriden öne çıkan firmalar, “İnovasyon Ligi Avrupa Şampiyonasında” Türkiye’yi temsil etme şansını elde edecekler.

Konu ve firma sınırlaması yok

İnovalig’e başvuru sınırı yok. Herhangi bir başvuru ücreti de olmayacak. Firmalar her yıl başvuru yapabilecek. Başvurulara ilişkin web sitesi bugünden itibaren aktive olacak.

İnovalig bir futbol veya müsabaka gibi değil, adeta olimpiyat gibi yani sürekli olacak. İnovaligde yer alan firmalar hem Türkiye hem de Avrupa standartlarında inovasyon karnelerini görecek.TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İnovalig’in Türkiye’nin 2023 Stratejik hedeflerine büyük katkıda bulunacağına inandıklarını belirterek, tüm firmaları bu projeye katılmaya çağırdı.

Firmalar için uluslararası bir şans

Basın toplantısına katılan İnovasyon Komitesi Başkanı Tasin Öztiryaki ise İnovaligin, firmalar için kendilerini uluslararası standartta değerlendirebilecekleri bir şans olduğunu söyledi. 

Öztiryaki, “Firmalar kamuoyu önünde itibar kazanacak” dedi.  Komite Üyesi Ömer Burhanoğlu da, 2023 hedefi için ihtiyaç olunan sıçramanın dünya standartında inovasyon ile mümkün olacağını kaydetti. Burhanoğlu, “ İnovalig ile Türkiye’nin inovasyon haritasını da çıkartacağız” diye konuştu.