'TİM, Katar'ın ihtiyacını karşılayabilir'

TİM Başkanı Büyükekşi, "Katar'ın önümüzdeki günlerde ürünlere yönelik talebinde bir artış görülebilir. Türk ihracatçısı sadece Katar'dan değil, dünyanın neresinden gelirse gelsin bu talebi karşılayabilecek deneyim, birikim ve güce sahip" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatçılar olarak, dini, tarihi ve kültürel bağlarımız olan bu ülkeler arasında yaşanan sorundan kazanç elde etmeye değil çözüme odaklanıyoruz" dedi.

Orta Doğu'daki gelişmeler ve Katar'ın durumu ile ilgili yaptığı açıklamada Büyükekşi, mübarek Ramazan ayında Müslüman ve kardeş ülkeler arasında yaşanan tatsız olayların son derece üzücü olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Orta Doğu'da derin dostluğumuz bulunan ülkeler arasında yaşanan husumet bizleri ziyadesiyle üzdü. Türkiye, kardeş kavgasına hiçbir zaman prim vermeyen, her zaman yapıcı bir rol üstlenen ve sorumluluk almaktan çekinmeyen bir anlayış içinde oldu. İhracatçılar olarak, dini, tarihi ve kültürel bağlarımız olan bu ülkeler arasında yaşanan sorundan kazanç elde etmeye değil çözüme odaklanıyoruz. Bu anlamda taraflar arasında diyaloğun devamı için Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü diplomasinin olumlu sonuçlar vermesi en büyük temennimiz"

Katar ile geçen sene 700 milyon dolara yakın bir ticaret hacmine sahip olduğumuzun bilgisi veren Büyükekşi, "Katar'a 439 milyon dolarlık ihracatımızda ilk sırayı elektrik ve elektronik ürünler alıyor. Bunu savunma ve havacılık, demir ve demir dışı metaller, mobilya ve makine sektörleri izliyor. Gıda ürünleri grubunda ise Katar'a ihracatımız 37 milyon dolar seviyelerinde." ifadesini kullandı.

Büyükekşi, Katar'ın önümüzdeki günlerde ürünlere yönelik talebinde bir artış görülebileceğini belirterek, Türkiye'deki ihracatçıların sadece Katar'dan değil, dünyanın neresinden gelirse gelsin bu talebi karşılayabilecek deneyim, birikim ve güce sahipler olduklarını ifade etti.

Kamuoyunda Katarlı yetkililerin Türkiye'den temel gıda maddeleri alımı ile ilgili verdikleri beyanatların olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, TİM olarak henüz kendilerine ulaşan bir talebin olmadığını, ancak talep gelir ise, bu taleplere her zaman yanıt vereceklerini bildirdi.