TİM'in ihracat pusulası Güney Kore'yi gösterdi

TİM Başkan Vekili Çıkrıkoğlu, Güney Kore ile Türkiye'nin 2006'da 4 milyar dolar seviyesinde bulunan toplam ticaret hacminin 2016'da 7 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Güney Kore ile daha fazla dış ticaret yapılmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 10 ülkeyi kapsayan "İhracat Pusulası" etkinliklerinin ilkini Güney Kore ile başlattı. 

TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirilen toplantıda, ihracatçılara Güney Kore pazarının risk ve fırsatları, pazara giriş yöntemleri, Kore firmalarına nasıl ulaşılacağı, nakliye, gümrükleme ve sigorta konularında bilgi verildi. 

TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkoğlu, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, "İhracat Pusulası" projesinin Güney Kore, Gana, Rusya, Irak, Japonya, Kenya, Hindistan, ABD, Nijerya ve Kuveyt'i kapsadığını bildirdi.  

"İhracatçı Pusulası" projesi kapsamındaki ülkeleri seçerken 3 yöntem kullandıklarını belirten Çıkrıkoğlu, "Bu ülkelerin tamamı dış ticaret anlamında çok güçlü ve coğrafyaları ticaret merkezi konumunda. Ancak ticaret hacmimiz istenen seviyelerde değil. Potansiyeli kullanarak daha yüksek hacimlere ulaşmak istiyoruz" dedi

Çıkrıkoğlu, küresel inovasyon endeksinde 11'inci sırada yer alan Güney Kore'nin bu alandaki deneyiminden faydalanmanın son derece önem arz ettiğini vurguladı. 

"Güney Kore'nin ithalatından binde 2 pay alıyoruz"

Dünyada 5G teknolojisine ciddi yatırım yapan 3 ülkeden biri olan Güney Kore ile daha fazla dış ticaret yapılması gerektiğine işaret eden Çıkrıkoğlu, "Bugün Güney Kore'nin ithalatından binde 2 pay almaktayız. 2016'da ihracatımız 518 milyon dolar, ithalatımız ise 6,4 milyar dolar oldu. Güney Kore ile toplam ticaret hacmimiz neredeyse 7 milyar dolar. 2006 yılında bu seviye 4 milyar dolar bile değildi." şeklinde konuştu. 

Ülkeler arasındaki ticari ilişkilerde "kazan-kazan" prensibine önem verdiklerini belirten Çıkrıkoğlu, "Küresel ekonomide bir tarafın kazandığı bir sistem sürdürülebilir olmaz. Karşılıklı yatırımları artırmalıyız. Hyundai, Samsung, LG gibi dünyaca ünlü Koreli firmalar bugüne kadar Türkiye'ye büyük yatırımlar yaptı. Daha fazla Koreli firmanın ülkemize yatırım yapmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

"İki ülke arasındaki ticaret ilişkilerini destekleyeceğiz" 

Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cha Young-Cheol de iki ülke ekonomik ilişkilerinin her geçen gün arttığını belirterek, 2012 yılında serbest ticaret anlaşması imzalandığını hatırlattı ve, "Serbest ticaret alanı ve mal ticaretini mümkün kılan çerçeve anlaşması 2013 yılında yürürlüğe girdi. 2002 ila 2015 yılları arasında Kore'nin Türkiye'ye dolaysız dış yatırımı toplamda 546 milyon dolardı. Son istatistiklere göre, Türkiye'de kayıtlı 268 Kore firması var. Kore verilerine göre ise Kore'de 84 Türk yatırımcı firma bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Karşılıklı ticari ilişkilerin tatmin edici olmadığını, bu nedenle iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerini destekleyeceklerini söyleyen Choel, Türkiye'den Kore'ye gerçekleşen ihracatın, Türkiye'deki toplam ihracata oranının yüzde 0,56 olduğunu belirterek şöyle devam etti: 

"Türkiye'nin Kore'den ithal ettiği ürünler ise Kore'nin toplam ihracatının 7,57'sini oluşturmaktadır. Kore, 495 milyar dolarla dünyanın en büyük 8'inci ihracatçı ülkesi. Dolaysız dış yatırım anlamında Kore'nin 21,3 milyar dolar yatırım akışı var. Bunun yüzde 73'ü servis sektörüne, yüzde 24'ü üretim sektörüne, yüzde 3 diğer sektörlere gidiyor. Kore, 52 serbest ticaret anlaşması imzalamıştır. Bunlar arasında ABD, Kanada, Kolombiya, Peru, Şili, Avustralya, Yeni Zelenda, Çin, Hindistan, Türkiye ile Güney Doğu Asya Milletleri Birliği, Avrupa Birliği, Avrupa Serbest Ticaret Birliği bulunmaktadır." 

"Türkiye'de Güney Kore sermayeli yaklaşık 300 firma var" 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Güney Kore İş Konseyi Başkanı Tamer Saka ise Türkiye'nin Güney Kore'den en fazla ithalat yaptığı kalemlerin plastik ürünler, elektrikli makineler ile demir çelik olduğunu bildirdi.  

Güney Kore'nin son 3 yıldır küresel inovasyon endeksinde ilk sırada yer alan bir ülke olduğunu belirten Saka, "Şu anda Türkiye'de Güney Kore sermayeli yaklaşık 300 firma var. Söz konusu firmalar ağırlıklı olarak toptan ve perakende ticaret, otomotiv, bilişim ve elektronik, madencilik, turizm ve imalat alanlarında faaliyet gösteriyor." diye konuştu.