TİSK: 2010 yılı çok zor geçecek

TİSK Aylık Ekonomi Bülteni'nde, Türkiye'nin büyüyebilmesi, işsizliğin azaltabilmesi için Türkiye'nin ciddi bir finansman kaynağına ihtiyacı olduğuna işaret edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye'de 2010 yılının çok zor geçeceğini kaydetti.

TİSK Aylık Ekonomi Bülteni'nde, yılın son çeyreğine girilen bir dönemde açıklanan veriler ile birlikte Orta Vadeli Program ve Mali Plan da göz önüne alındığında Türkiye için 2010 yılının çok zor geçeceğinin söylenebileceği ifade edildi.

Açıklanan program çerçevesinde Türkiye'nin büyüyebilmesi, işsizliğin azaltabilmesi için Türkiye'nin ciddi bir finansman kaynağına ihtiyacı olduğuna işaret edildi. Bültende, "Çünkü 2009 yılı bütçesinin 63 milyar dolar açık vereceği resmi ağızlar tarafından da ifade edilmiştir. Bu nedenle Türkiye'nin IMF ile anlaşması gerekmektedir" denildi.

2007-2008 döneminde uygulanan, iktisadi gerçeklerden uzak kamu harcama politikasının Türkiye'yi bugünkü bütçe açığı ile karşı karşıya bıraktığı belirtilen bültende, önümüzdeki dönemde bütçenin, politik kaygılarla değil, iktisadi gerçeklere göre yönetilmesi gerektiği ifade edildi.

Türkiye'nin adeta kayıtdışı istihdama teslim olduğuna dikkat çekile

n bültende, kayıtdışı istihdam oranının yüzde 45,7'ye yükseldiği, bunun kamu bütçesine girmesi gereken vergi ve primin kaçırılması demek olduğu da kaydedildi.

Bültende, kayıtdışı ekonominin aynı zamanda kayıtlı ekonomi ile haksız rekabet içinde olduğu da belirtilerek, kayıtdışı ekonominin kayıtlı ekonominin ödediği vergi ve primlerle yaşamını idame ettirdiği ifade edildi.

Bültende, "Hükümetimizden bu sorunu en aza indirecek etkin bir program uygulanmasını beklemekteyiz" denildi.