TL Zone Çağlayan'ın aklına yattı
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın TL zone değerlendirmesini "çok iyi" buldu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TL zone değerlendirmesini çok olumlu karşıladıklarını söyledi.
Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon ve beraberindeki heyeti Bakanlık binasında kabul eden Çağlayan, gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da yaptığı "TL zone" açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Çağlayan, "Çok iyi değerlendiriyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın söz konusu konuşmada Türkiye'nin AB'ye üye olması halinde Avro Bölgesi'ne girmeyi düşünmediğini ifade ettiğini hatırlatan Çağlayan, Türkiye'nin son 10 yılda ciddi değişimler yaşadığını söyledi.
Bu yılın 9 aylık döneminde 188 ülke veya bölgeye TL bazında 3,3 milyar dolar ihracat, 119 ülkeden 6,6 milyar dolar ihracat yapıldığını kaydeden Çağlayan, bu durumun Türkiye'ye duyulan güven ve istikrarın en net göstergesi olduğunu dile getirdi.
"TL ile ticaret konusunda çaba sarf ediyoruz"
Son yıllarda TL'ye güven duyulduğunu ifade eden Çağlayan, "Zaten Bakanlık olarak, Sayın Başbakan'ın bize verdiği görev çerçevesinde ithalat ve ihracatımızı mümkün olduğu kadar Türk Lirası ile de yapma konusunda çok önemli çabalar sarf ediyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin 21 para birimi ile dış ticaret gerçekleştirdiğini anlatan Çağlayan, bu yılın 8 aylık döneminde 19 para birimi ile ihracat, aynı sayıda para birimi ile de ithalat gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Türkiye'nin ihracatının büyük bir kısmını avro ve dolar, ithalatın ise büyük bir kısımını dolar üzerinden yaptığını anımsatan Çağlayan, geçen yıl Türk Lirası ile ihracatın 5,8 milyar lira, ithalatın ise 12,4 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Çağlayan, "Yani Türk Lirası'nın ihracattaki payı yüzde 2,5, ithalattaki payı ise yüzde 3,1 oldu. İthalattaki payın yüksek olması Türkiye'ye mal satanların Türk Lirası'na göstermiş olduğu güvenin göstergesidir" ifadesini kullandı.
"TL'ye güven istikrarın yansıması"
Bu yıl sonu itibarıyla yaklaşık TL bazında 4,5 milyar dolar civarında bir ihracat, 8,7 milyar dolar da ithalat öngördüklerini kaydeden Çağlayan, "2012 sonunda Türkiye, TL bazında yaklaşık 13,1 milyar dolar dış ticaret gerçekleştirecek. Bu da 23 milyar liraya tekabül edecektir" dedi.
Türk Lirası ile ihracatın 2002 yılına göre 10, ithalatın 43 kat arttığını belirten Çağlayan, 2011 yılında yapılan TL bazında ihracatın, 1996 rakamlarının 216 katı olduğuna dikkati çekti.
Başbakan Erdoğan'ın durup dururken TL zone ifadesini kullanmadığını dile getiren Çağlayan, "Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarının yansımasının bir sonucu olarak TL bazındaki işlemlerimiz her yıl artıyor. Daha da artıracağız" diye konuştu.
İthal ete yapılan zam
İthal et vergisindeki artışın enflasyonu nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çağlayan, "Doğaldır, enflasyona mutlaka yansıyabilir ama bu bunun sınırlı kalacağı kanaatindeyim" dedi.
Yeni düzenlemenin yerli üretici açısından son derece önemli olduğuna, fiyatlar konusunda spekülasyona izin vermeyeceklerini ifade eden Çağlayan, "Eğer buradan kendisine bir çıkartmayı düşünen varsa, bunu bir spekülatif alana dönüştürmek isteyen varsa sakın onu denemesinler. Denedikleri zaman ellerinin yandığını geçen sene, önceki sene gördüler" diye konuştu.
Altın ihracatı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı altın ihracatı verilerine dair bir soru üzerine de Çağlayan, altının da diğer ihracat kalemleri gibi bir ihracat kalemi olduğunu söyledi.
Türkiye'den altın talep eden bütün ülkeler ihracatın sürdüğünü kaydeden Çağlayan, "Bildiğim kadarıyla külçe bazında yapılan ticarette bile ihracatçımız 2,5-3 dolar katma değeri Türkiye'de bırakıyor" dedi.
Altın ihracatının son derece doğal olduğunu belirten Çağlayan, hükümet olarak yastık altındaki altını piyasaya yönlendirdiklerini ifade etti.
Çağlayan, bu yılın 9 aylık döneminde altında 4 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini anlatarak, "Buna ne yapılır? Buna şapka çıkarılır" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir