”TL'yi aşırı değerlendirdik”

Tüzmen, TL'yi değerlendirerek enflasyonun aşağıya doğru çekilemediğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kolaycılığa kaçarak, sadece TL'yi değerlendirerek enflasyonun aşağıya doğru çekilemediğini bildirdi.

Tüzmen, Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Terzioğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Tüzmen, kabulde yaptığı konuşmada, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin paralarının değerinin düşük olmasıyla ilgili sözlerine atıfta bulunarak, "düşük kuru bir dış ticaret politikası şeklinde kullanarak, ihracat artışı sağladıklarını" söylediğini anımsattı. Çin'in de aynı politikayı izlediğini kaydeden Tüzmen, ihracata dayalı kalkınma modelini benimseyen ülkelerin aynı politikayı izlediğini, Türkiye'nin ise tam tersi bir model izlediğini söyledi. Tüzmen, şöyle konuştu:

"Paramızın aşırı değerlendirildiği ortamda enflasyonu aşağıya doğru çekeceğimizi hesaplıyorduk ama yüzde 120'ye varan bir hesap hatası ile yanıldığımızı en sonunda anladık. O politikaları yeniden kurgulamak zorundayız. Neden? Çünkü TL'yi çok aşırı değerlendirdik, enflasyon yine ikili haneye çıkmış oldu. Demek ki çok kolaycılığa kaçarak, sadece TL'yi değerlendirerek, enflasyonu aşağıya doğru çekemiyorsunuz. Yapısal araçları kullanarak, hareket etmemiz lazım."

Bakan Tüzmen, Türkiye'nin daha önce, ABD'ye dış ticaret fazlası veren bir ülke olduğunu, ancak uygulanan kur politikası sonunda dış ticaret açığı vermeye başladığını söyledi.

Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye'nin ABD'ye 2003 yılında 300 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiğini ama son yıllarda bu ülkeye dış ticaret açığı verilmeye başlandığını ifade ederek, bu yılın son 5 ayında ABD'ye 2.5 milyar dolar dış ticaret açığı verildiğini bildirdi. Tüzmen, yılın tamamında ise ABD'ye verilen dış ticaret açığının 7 milyar dolara çıkacağını söyledi. TABA Başkanı Uğur Terzioğlu da, ihracatta yaşanan sorunun "düşük kur" olduğunu belirterek, bu durumun ne kadar devam edeceğini sordu.