TMSF, Toprak Grubu'nun tüm şirketlerine el koydu

Daha önce iki şirketine el konulan Halis Toprak'ın 20 şirketinin yönetimi de TMSF'ye geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Toprak Grubuna bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerinin Fon tarafından devir alındığını duyurdu.

Toprakbank A.Ş. eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı bildirildi.

TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, Toprakbank'ın eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli Protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli Ek Protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı ifade edildi.

Toprak Grubu;ndan olan Fon alacaklarının tahsili için Fon Kurulu;nun 24.07.2009 tarih ve 2009/213 sayılı kararı ile, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun geçici 11. maddesine istinaden uygulanmasına devam edilen mülga 4389 sayılı Bankalar Kanununun 15.7.a maddesi ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 134. maddesi hükmü uyarınca, Toprak Grubuna dahil Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş.;nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alındığı hatırlatıldı.

TMSF Yönetim ve Denetimine Geçen Şirketler

Sözkonusu iki şirketin yönetim ve denetimlerinin devir alınmasından sonra yapılan çalışmalarda, tüm Grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiğinin, şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse mali ve hukuki açılardan tamamen iç içe geçtiğinin görüldüğü vurgulandı.

Gruba bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerinin Fon tarafından devir alındığı duyuruldu.

Açıklamada, TMSF Yönetim ve Denetimine Geçen Şirketler ise şöyle sıralandı:

"Toprak Oto Yedekleri Tic. A.Ş, Toprak Demirdöküm San. Tic. A.Ş, Toprak Dış Tic. A.Ş,Toprak Hava Taşımacılığı Tic. A.Ş, Toprak Kağıt Pazarlama ve Tic. A.Ş, Toprak Kağıt San. A.Ş, Toprak Seramik ve Gıda San. Tic. A.Ş, Toprak Seramik ve İnş. Malz. Paz. ve Tic. A.Ş,Toprak Sigorta Aracılık Hizm A.Ş, Toprak Temizlik Kağıdı San. Tic. A.Ş, Toprak Tüketim Malları Paz. Ve San. A.Ş, Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör A.Ş, Toprak İlaç ve Kimyevi Mad. San. Tic. A.Ş, Toprak İlaç Pazarlama San. Tic. A.Ş, Toprak Kağıt Ürünleri Pazarlama ve İhracat A.Ş, Toprak Enerji San. Tic. A.Ş, Toprak Holding A.Ş, Toprak Otomotiv San. Tic. A.Ş,Toprak Madencilik Tic. ve San. A.Ş, Ayfer İnş. Malz. San. Ve Tic. Ltd. Şti."

Toprak Holding: TMSF, 20 şirkete daha hukuksuz bir şekilde el koydu

Toprak Holding A.Ş. Hukuk İşleri Grup Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, TMSF'nin, Toprak Grubu'na ait iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra geri kalan 20 şirkete daha "hukuksuz" bir şekilde el koyduğu ileri sürüldü.

Bu işlemlerin yürütmesinin durdurulması için dava açılacağı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TMSF'nin bu el koyma kararını avukatlarımıza tebliğ etmeden önce bazı kadrolu TMSF gazetecilerine bildirerek el koyma işlemini kendileri yerine, bu sabah bazı gazetelerden okuyarak öğrenmemize sebep olmasına anlam veremiyoruz. Bu el koyma işlemlerinin yürütmesinin durdurulması, bilahare iptali için Danıştay 13. Dairesi nezdinde dava açacağız.

TMSF Türkiye ve dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, Halis Toprak'ın haftalardır kamuoyunu meşgul eden evliliğini de fırsat bilip TMSF'ye borcu olmayan şirketlerimize el koymuştur.

TMSF'nin şirketlere el koymasının amacı, işadamı Remzi Gür'e 140 milyon lira ekspertiz değeri olan İstinye Aslanlı Köşk'ü 23,8 milyon liraya, 153 milyon lira ekspertiz değeri olan Toprak Center'ı Çalık grubuna 88 milyon liraya devrinin sağlanmasıdır. Bahse konu 2 gayrimenkulün tapuları halen Halis Toprak ve Toprak grubu şirketlerinin üzerinde bulunmaktadır. Bu davalarımızı şirketlerimize haksız şekilde el koyarak geri çektirmeye zorlayarak tapu devirlerini gerçekleştirmek istemektedirler. Zaten TMSF Başkanı Ahmet Ertürk bu niyetini bugunkü bir gazetede yayımlanan 'Toprak Grubuyla masaya oturmaya hazırız' açıklamasıyla ifşa etmiştir. Toprak Grubu'nun TMSF ile masaya oturmasına gerek yoktur, çünkü Toprak Grubu TMSF'ye borçlu değildir ve 450 milyon dolarlık protokol borcunu 480 milyon dolar olarak fazladan ödemiştir. Bu gerçeğin de yüce Türk Yargısı tarafından önümüzdeki süreçte karara bağlanacağına ve Toprak Center ve İstinye Aslanlı Köşk'ün satışlarının iptaliyle birlikte tüm şirketlerimizin tekrar Toprak Grubu'na iade edileceğine inancımız tamdır. TMSF Toprak Grubu;nun davalarını geri çekmesi ve Aslanlı Köşk ve Toprak Center'ı yandaşlarına hediye edilmesini sağlamak ve grubumuzu TMSF ile masaya oturtmak için grubumuzun borcunu 'ölümü gösterip sıtmaya razı etmek' amacıyla milyar dolarlara çıkarabilir, ancak yüce Türk Yargısı'nın yukarıda da bahsettiğimiz üzere TMSF'ye borcumuzu fazlasıyla ödediğimizi karara bağlayacağına inancımız tamdır."

Toprak Holding açıklamasında ayrıca, TMSF ile Toprak Grubu arasındaki çeşitli iddia, dava ve yargı süreçleri ile bunlara ilişkin gelişmelere de yer verildi.