TOBB'da yaklaşan seçimler, talipleri heycanlandırdı

2009 yılının ocak-şubat aylarında yapılacak seçimler sonunda yönetime girmek isteyenler çalışmalarına başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 81 il, 157 ilçede örgütlü bulunan 365 oda ve borsasını seçim heyecanı sardı.

2009 yılının ocak-şubat aylarında yapılacak seçimler sonunda yönetime girmek isteyenler şimdiden kolları sıvadı.

Yapılan değişiklikle 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5174 sayılı TOBB yasasına göre, oda ve borsa yönetiminde yer almak için öncelikle meslek komiteleri için seçim yapılacak. Bu seçim sonunda oda ve borsaların meclisleri oluşturulacak. Meclis üyelerinin belirlenmesinin ardından meclis başkanı ile bir veya iki başkan yardımcısı için yeniden oda ve borsalarda sandık kurulacak.

Meclis ile meclis başkanı ve başkan yardımcılarının seçiminin tamamlanmasını takiben bu kez de meclis üyeleri arasında oda ve borsaların yönetim kurulu başkanı ve üyelerinin asil ve yedekleri ile TOBB delegelerinin belirlenmesi için yeniden seçime gidilecek.

Yeni düzenlemeyle, eskisinden farklı olarak yönetim kurulu başkanı ile yönetim kurulu üyeleri aynı listeden ancak, hangi görevlere seçildikleri önceden belirlenmiş şekilde oylanacak.

Değişiklikten önce

Yasa değişikliğinden önce oda ve borsa başkanları oluşturdukları yönetim kurulu listeleri ile seçime gidiyor. Listelerinin seçilmesi halinde kendi aralarında yaptıkları görev dağılımı ile yönetim kurulundan bir kişi başkanlığa getiriliyordu.

Oda ve borsalarda yönetim kurulu ile başkanı, meclis başkanı ve yardımcıları 4 yıllığına göreve getiriliyor. Hatırlanacağı gibi TOBB yasasında yapılan ve 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikle, oda ve borsa başkanlarının görev sürelerine üst üste en fazla iki dönem seçilebilecekleri şeklinde sınırlama getirilmişti. Bu nedenle yasa değişikliğinin ardından 2005 yılının Nisan ayında tamamlanan oda borsa seçimleriyle yönetime gelenlerin, ikinci kez bu göreve seçilmeleri halinde görev süreleri, 2013 yılına kadar son kez uzamış olacak.

İki dönem üst üste seçilen oda ve borsa başkanları, 2013 yılından sonra yeniden aynı göreve aday olmak için iki dönem beklemek zorunda kalacaklar.

TOBB seçimleri Mayıs'ta

Oda ve borsa seçimlerinin tamamlanmasının ardından, 2009'un Mayıs ayında Odalar Birliği seçimleri için start verilecek. TOBB seçimlerinde yaklaşık 1300 delege sandık başına giderek başkan ve yönetim kurulu üyelikleri için oy kullanacak.

TOBB seçimlerinde yeniden aday olması beklenen ve seçilmesine kesin gözüyle bakılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, bu göreve yeniden getirilmesi halinde O'nun da görev süresi 2013 yılına kadar uzamış olacak.