TOKİ kültür varlıkları için kredi başvuruları 16 Mart'ta

10 yıl vadeli, yıllık %4 faizli kredi için 1 Mayıs'a kadar TOKİ'ye başvurulabilinecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA  - Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu amacıyla, 10 yıl vadeli, 80 bin liraya kadar, yıllık yüzde 4 faiz ile kullandırılan krediden yararlanmak için başvuru süresi 16 Mart'ta başlıyor.

TOKİ'den verilen bilgiye göre, bu krediden yararlanmak isteyenler, 1 Mayıs'a kadar gerekli belgeler ile TOKİ'ye doğrudan başvurabilecekler veya gerekli belgeleri posta yolu ile iletebilecek. Yapılacak incelemeden sonra, kredi kullandırılacak projeler belirlenecek. Söz konusu uygulama kapsamında bugüne kadar 158 projeye 11 milyon 811,7 bin lira kredi tahsis edilirken, şimdiye kadar 78 projeye 7 milyon 690,2 bin lira kredi kullandırıldı.

Açıklamaya göre, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca, TOKİ kredilerinin en az yüzde 10'u kadar, tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kredi kullandırılıyor. Bu kapsamda, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişiler, mülkiyetlerinde bulunan korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için, bu yıl 16 Mart-1 Mayıs günleri arasında kredi başvurusunda bulunabilecek. TOKİ, her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 80 bin lira olmak üzere kredi kullandırabilecek. Söz konusu projeler için , 2007 ve 2008 yıllarında da 80 bin liralık azami limit uygulanmıştı.

Bu kapsamda TOKİ, 2005 yılında 16, 2006 yılında 51, 2007 yılında 35, 2008 yılında 56 olmak üzere toplam 158 projeye 11 milyon 811,7 bin lira kredi tahsis etti.  Bu projelerden 78'i ise tamamlandı ve şimdiye kadar  tahsis edilen kredinin 7 milyon 690,2 bin liralık bölümü kullanıldı. Krediler ile İstanbul, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, Bartın, Çanakkale, Uşak, Kastamonu, Trabzon, Giresun, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, İnebolu, Alanya, Osmaneli ilçelerinde bir çok tarihi ev ve yapının onarımı sağlandı.

Mülkiyetindeki tescilli taşınmaz kültür varlığının bakım, onarım ve restorasyonunu yaptırmak isteyen gayrimenkul sahiplerinden başvuru sırasında, "eserin, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu tarafından onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleri ile restorasyon raporu, onaylı projeye göre düzenlenmiş keşif raporu, iş programı, arsanın ve binanın durumunu gösteren, 1/200 veya 1/500 ölçekli belediye onaylı vaziyet planı, tapu örneği, çaplı tasarruf vesikası" isteniyor.

İdare, projenin keşif bedelinin en fazla yüzde 70;i kadar kredi kullandırıyor ve bu tutar 80 bin lirayı geçemiyor. Taşınmaz kültür varlığı için verilecek kredi miktarının yüzde 15;i bankaca gerekli teminatlar alındıktan sonra avans olarak ödeniyor.