Toplu görüşmelerde ikinci randevu
KESK Genel Başkanı Evren, toplu görüşme masasından sonuç çıkacağına inanmadıklarını, bugün 81 ilde AK Parti il başkanlıklarının önüne siyah çelenk bırakılacağını bildirdi
ANKARA - Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin 2. turu başladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu İşveren Kurulunun, memurlara ne vereceğini açıklamasını beklediklerini söyledi.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantıya, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen heyetleri katılıyor. KESK ise "grevli toplu sözleşme hakkının konuşulmadığı müzakerelere" katılmayacağı açıklamasının ardından 2. tur görüşmelerinde yer almıyor.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplantı öncesinde Başbakanlık önünde yaptığı açıklamada, bugünkü görüşmede, kamuda farklı istihdam türlerinde çalıştırılan personelin sorunlarını ele alıp, bu konudaki yol haritasını belirlemeye çalışacaklarını söyledi.
Bugünkü görüşmelerin kamu da sözleşmeli ve geçici olarak istihdam edilen yaklaşık 185 bin kişiyi ilgilendirdiğini ifade eden Gündoğdu, bu konuda yapılan komisyon çalışmasının eksikliği ya da tahmin edici tarafları olduğunu, bu çalışmayı da toplantıda değerlendireceklerini belirtti.
Sosyal güvenlikde tek çatıya gidilirken, "eşit işe, eşit ücret" sağlama yönünde adımlar atılırken, aynı sınıftan mezun olan aynı işi yapan kişilerin istihdamdaki gariplikler nedeniyle farklı ücret aldıklarını, bazılarının eş yardımından yararlanamadıklarını kaydeden Gündoğdu, tüm bu sorunlara çözüm arayacaklarını vurguladı.
"Memurlara ne verileceğinin açıklanmasını bekliyoruz"
Gündoğdu, mali haklarla ilgili konuların 25 Ağustosta gündeme geleceğini anımsatarak, "Ancak şu ana kadar ne verileceği açıklanmış değil. Kamu İşveren Kurulunun, memurlara ne vereceğini açıklamasını bekliyoruz. 25 Ağustostan sonra yeterli süre yok, yaklaşık 2 milyon 200 bin memur için ne düşünüldüğünün açıklanması lazım" dedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da geçen yıl mutabakat metninde yer alan konuların hayata geçirilmemesinden duydukları rahatsızlığı ifade ederek, "hükümetin üzerine düşenleri yerine getirmediğini, gereken yasal çalışmaları yapmadığını" söyledi.
Bu konuda siyasi iradenin yasal sorumluluk altında olduğunu dile getiren Akyıldız, kurumlar arasındaki iletişimsizlik gibi nedenlerin kendilerini tatmin etmediğini, siyasi iradeden bu konuda ciddi bir kararlılık beklediklerini belirtti. Akyıldız, hükümetin mutabakat metnine ilişkin hukuki sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
Kamudaki farklı istihdam biçimlerinin ciddi hak kayıpları yarattığını belirten Akyıldız, "Tazminat hakkı doğmasın diye insanlar 10 ay çalıştırılıyor, bu hukuksuzluğu devlet yaparsa, başkaları ne yapmaz" diye konuştu.
Bu konuda oluşturulan komisyonun hazırladığı raporu yeterli bulmadıklarını belirten Akyıldız, raporda sadece taleplerin yer aldığını, bunların nasıl karşılanacağı konusunda atılacak adımlara yer verilmediğini söyledi.
Bircan Akyıldız, "Bugün, net, hukuki altyapısı sağlam bir kararlılık ortaya konulmalıdır. Bu masanın ciddiyetini korumak öncelikle siyasi iradenin görevidir" dedi.
"Memurlara yapılacak zam konusunda açıklama söz konusu değil"
Toplantıda, toplu görüşmelerin ilk turunda belirlenen gündem doğrultusunda kamuda farklı istihdam biçimleri ve özelleştirme uygulamalarının ardından yaşanan sorular değerlendiriliyor.
Bu kapsamda ilk olarak Kamu İşveren Kurulu ve memur sendikalarının temsilcilerince oluşturulan komisyonun hazırladığı rapor ele alındı. Daha sonra maddelerin müzakeresine geçildi.
Bu arada alınan bilgiye göre, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, basında ve kamuoyunda memur maaşlarına gelecek yıl yapılacağı öne sürülen zam oranlarını gündeme getirerek, böyle bir çalışmanın olup olmadığını sordu.
Bunun üzerine, Maliye Bakanlığı bürokratları, "memurlara yapılacak zam konusunda resmi ya da gayri resmi bir açıklamanın söz konusu olmadığını, henüz belirlenmiş bir zam oranının bulunmadığını" kaydetti.
KESK'ten toplu görüşmelere protesto
KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplu görüşme masasından sonuç çıkacağına inanmadıklarını, bugün 81 ilde AK Parti il başkanlıklarının önüne siyah çelenk bırakılacağını bildirdi.
KESK üyeleri toplu görüşme sürecini protesto etmek amacıyla Yüksel Caddesi'nde toplandı.
Evren, Yüksel Caddesi'nde yaptığı açıklamada, toplu görüşme masasının "iradesiz" olduğunu savunarak, "Sayın Bakan ilk toplantıda kullandığımız 'meşru değil' sözüne alınganlık gösterdi. Bu hükümet AİHM'de dava kaybetmesine rağmen sadece tazminat ödedi ancak kararın gereğini yerine getirmedi. Uluslararası sözleşmelere aykırı hareket ediliyor" diye konuştu.
"Toplu görüşme süreci hukuksuz olarak devam ediyor"
Toplumsal duyarlılıkla hareket ettiklerini belirten Evren, "Toplu görüşme süreci hukuksuz olarak devam ediyor. Kaldı ki Memur-Sen ve Kamu-Sen buradan bir şey çıkmayacağını çok iyi biliyor. 2004 yılında Sayın Mehmet Ali Şahin ile mutabakat imzaladık. Var olan hakkımız güvence altına alınacak, dedik. 5 yıldır hükümet çoğunlukta olmasına rağmen sözünün arkasında durmadı" dedi.
Evren, toplantı masasını sürekli rahatsız edeceklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hükümetin 2010 yılının bütçesiyle ilgili raporu Temmuz ayında açıklaması gerekiyordu. Ancak hala açıklayamadı. Bazı şeyler belli. Kamu çalışanlarına verilecek zam da belli. Bu zam yüzde 5,5. Eylemlerimizi 15 günle sınırlı tutmayacağız. Sonbaharda daha büyük çaplı eylemler düzenleyeceğiz. Sözleşmeli personel politikası, güvencesiz çalıştırma politikasıdır. Emekçileri farklı çalışma rejimlerine göre çalıştırmak, emekçileri bölme, örgütsüzleştirme politikasıdır. Bütün dünyada emeğin en temel kazanımı olan 'eşit işe eşit ücret' ilkesinin ayaklar altına alınmasıdır."
KESK'in tüm emekçiler ve emekliler için bin 500 TL temel ücret istediğini belirten Evren, hükümetin ise emekçilerin köle ücretine çalışmasını istediğini iddia etti.