”Toplu sözleşme yapılmazsa görüşmelere katılmayacağız”

Evren, hükümeti konfederasyonla toplu iş sözleşmesi yapmaya çağırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplu sözleşme yapılmadığı takdirde, memur sendikalarıyla hükümet arasında yapılacak toplu görüşme sürecine katılmayacaklarını bildirdi.

Evren, Mülkiyeliler Birliği Lokali'nde düzenlediği basın toplantısında, hükümet ile yetkili kamu görevlileri sendikaları konfederasyonları arasında yapılan toplu görüşmelerin yedincisinin 15 Ağustos'ta başlayacağını hatırlattı. Toplu görüşmelerin, karşılıklı müzakereler yoluyla kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarını belirlemeyi amaçladığını ifade eden Evren, ancak bundan önce gerçekleştirilen 6 toplu görüşmenin hiç birinden kamu çalışanlarını memnun edecek bir sonuç çıkmadığını savundu. Evren, bu toplu görüşmeden de farklı bir sonuç çıkmasını beklemediklerini belirterek, "Emekçilerin umuda kapılmaları doğru olmaz. Bu balon 31 Ağustosta patlar" dedi.

KESK'in, memurların toplu sözleşme ve grev hakkını elde etmesi gerektiğini yıllardır savunduğunu ifade eden Evren, ancak 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun bunun önünde engel teşkil ettiğini söyledi. Evren, bu yasanın artık "kadük" olduğunu savunarak, yasanın bir an önce yürürlükten kaldırılması gerektiğini öne sürdü. Türkiye'deki 2 milyonu aşkın kamu çalışanının, mali, sosyal, siyasal haklarının korunmasının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için toplu sözleşme ve grev hakkının kullanılabilir hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Evren, şunları kaydetti:

"Buradan hükümet yetkililerine bir kez daha seslenmek istiyoruz. Gelin artık toplu görüşme oyalamacısına bir son verelim. Derhal en kısa zamanda sözleşme masasına oturulması için açık çağrı yapın. Biz KESK olarak, kamu emekçilerinin insanca yaşayabileceği bir ücret düzeyini ve demokratik bir çalışma yaşamını hedefleyen taleplerimizle toplu sözleşme masasına oturmaya hazırız. Hükümeti derhal konfederasyonumuzla toplu iş sözleşmesi yapmaya çağırıyoruz. Toplu sözleşme olmadığı takdirde toplu görüşme sürecinde KESK olmayacak. Kamu emekçileri artık bu oyunun içinde olamaz. Biz, geçmiş kayıplarımızın karşılanmasını istiyoruz. Kamu emekçilerinin yıllardır yaşadığı reel ücret kayıplarının telafi edilerek, kamu emekçilerine 350 YTL seyyanen zam yapılması gerekmektedir. İşe yeni başlayan bir kamu emekçisinin temel ücreti 2009 yılı için 1250 YTL olmalıdır."

Evren, taleplerine olumlu cevap verilmediği takdirde kamu çalışanlarının seslerini meydanlarda duyuracağını söyledi. Bu kapsamda, konfederasyonlarına bağlı sendikaların örgütlü oldukları iş yerlerinde işverenleri konumundaki bakanlıklara toplu iş sözleşmesi önerilerini sunacaklarını belirten Evren, 13 Ağustostan itibaren örgütlü oldukları tüm iş yerlerinde üyelerinin toplu sözleşme taleplerini dile getiren kokart takarak 3 gün boyunca bu şekilde hizmet vereceklerini bildirdi. Evren, aynı gün tüm illerde toplu sözleşme taleplerini içeren bildirilerin halka dağıtılacağını ifade ederek, 14 Ağustosta da illerden gelecek sendika yöneticilerinin çalıştıkları kurumların bağlı olduğu bakanlıkların önüne giderek toplu iş sözleşmesi çağrısında bulunacağını kaydetti.

KESK üyeleriyle 15 Ağustos'ta Başbakanlık Merkez Binası'na yürüyüş yapacaklarını bildiren Evren, KESK'in toplu görüşmelere katılıp katılmayacağı sorusuna, "Buna katılmak demek, bu oyunun parçası olmak demektir. Eğer, orada toplu pazarlık yoksa KESK orada olmayacak" yanıtını verdi.