Toptan ve perakende fiyatlar arttı
İstanbul'da ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 0,13 oranında, toptan fiyatlar yüzde 1,01 oranında arttı.
İSTANBUL - İstanbul'da ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 0,13 oranında, toptan fiyatlar yüzde 1,01 oranında arttı.
İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre, ağustos ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 0,13, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise aylık yüzde 1,01 oranında yükseliş kaydetti.
Söz konusu indekslerde yirmi dört aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2013 yılı Ağustos ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 8,62, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 5,31 oranında artış gösterdi.
Perakende eşya fiyatları
Perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2013 temmuz ayında 1,74 oranında azalış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, ağustos ayında yüzde 0,13 oranında artış gösterdi.
Kültür, eğitim ve eğlence grubunda yüzde 1,89, konutta yüzde 1,19, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,77, ev eşyasında yüzde 0,47, ulaştırma harcamalarında yüzde 0,08 oranında artış, giyimde yüzde 1,56, gıda harcamalarında yüzde 0,55 oranında azalış izlendi. Diğer harcamalar grubunda ise fiyat değişimi kaydedilmedi.
2012 yılı ağustos ayında yüzde 10,21 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2013 yılının aynı ayında yüzde 8,41 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise son dokuz aydan bu yana düşüş eğilimini devam ettirerek 2013 ağustos ayında yüzde 8,62 olarak gerçekleşti.
Toptan eşya fiyatları
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2013 temmuz ayında yüzde 0,57 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ağustos ayında yüzde 1,01 oranında artış gösterdi. Madenler ve Kimyevi Maddeler grubunda yer alan bazı ürünlerin yurt içi ve yurt dışı borsa fiyatlarındaki artışlar, akaryakıt ve enerji ürünlerine yapılan fiyat ayarlamalarının yanı sıra Gıda Maddeleri grubundaki bazı ürünlerin maliyet kaynaklı fiyat artışları bu ayki artışın ana nedenlerini oluşturdu.
Ağustos ayında Madenler grubunda yüzde 3,89, kimyevi maddelerde yüzde 1,97, gıdada yüzde 1,45, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0,36 oranında artış kaydedilirken, işlenmemiş maddelerde yüzde 0,71 ve inşaat malzemelerinde yüzde 0,06 oranında azalış görüldü. Mensucat grubunda ise fiyat değişimi izlenmedi.
2012 ağustos ayında yüzde 7,70 olan Yıllık toptan fiyat artış oranı, 2013 yılı ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,07, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,31 olarak gerçekleşti.
İTO değerlendirmesi
Ağustos ayında gelişmekte olan ülkelerin parasal sıkılaştırma programlarından çıkışa başlamasının ve ABD Merkez Bankası Fed'in çıkış stratejisindeki belirsizliğini sürdürmesinin, gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye ekonomisinde de hızlı sermaye çıkışlarına, Türk Lirası'nda değer kaybına ve finansal piyasalarda dalgalanmalara yol açtığı ifade edilen açıklamada, bu gelişmelerin Türkiye'ye olumsuz yansımalarını en aza indirmek amacıyla Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına devam ederek fiyatlar genel seviyesindeki istikrarı koruyabildiği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, döviz kuruna bağlı artan girdi maliyetleri, uluslararası emtia ve enerji fiyatlarındaki artışlar ve Türk Lirası'ndaki değer kaybının, enflasyon üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerin yılın son çeyreğinde daha fazla hissedileceğinin düşünüldüğü bildirildi.