'Torba tasarı'nın 9 maddesi daha komisyondan geçti

'Torba tasarı'da hurda araç teşvikine ilişkin madde de kabul edildi. Tasarıyla, 16 yaş ve üzerindeki aracını imha merkezlerine teslim eden veya yurt dışına ihraç eden vatandaşlar, bunun karşılığında yeni alacağı aynı cinsten araç için 10 bin liraya kadar ÖTV teşviki alabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen "torba tasarının" 9 maddesi daha kabul edildi.

Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın bugün kabul edilen maddelerinde, ihracatçı birliklerinin üyelerinden aldığı aidat ödemelerine ilişkin düzenleme yapılıyor.

Mal ihracatında hasılat üzerinden öngörülen asgari nispi aidat oranı kaldırılarak aidatların aşağıya çekilmesine imkan sağlanıyor. Hizmet ihracatında nispi aidat uygulaması kaldırılıyor, maktu aidata geçiliyor. Hizmet sektörü için giriş aidatı ve yıllık aidat, 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarı ile bu tutarın beş katı arasında belirlenen tutarda tahsil edilecek. 

İnternet yoluyla yapılan yayınlara düzenleme

RTÜK'ten geçici yayın hakkı veya yayın lisansı bulunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, bu hak ve lisansları ile yayınlarını internet ortamından da sunabilecek.

Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet üzerinden sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar üst kuruldan yayın lisansı, bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri de üst kuruldan yayın iletim yetkisi alacak.

RTÜK'ten geçici yayın hakkı veya yayın lisansı bulunmayan ya da bu hak veya lisansı iptal edilen gerçek ve tüzel kişilerin yayın hizmetlerinin internet ortamından iletildiği tespit edilirse, sulh ceza hakimi, internet ortamındaki yayınla ilgili içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesine karar verebilecek. Sulh ceza hakimi, RTÜK'ün talebini en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak. Bu karara karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilecek.

İçerik veya yer sağlayıcısının yurt dışında bulunmasına rağmen Türkiye'nin taraf olduğu, RTÜK'ün görev alanına ilişkin uluslararası anlaşmalar ve bu düzenlemeye aykırı yayın yaptığı RTÜK tarafından tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının veya platform işletmecilerinin yayın hizmetlerinin internet ortamından iletimi ile internet ortamından Türkçe olarak Türkiye'ye yönelik yayın yapan ya da yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye'ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşlarının yayın hizmetleri hakkında da bu hükümler uygulanacak.

Kuruluşlar da internet ortamındaki yayınlarına devam edebilmeleri için Türkiye'nin yargı yetkisi altındaki diğer kuruluşlar gibi RTÜK'ten yayın lisansı, bu kapsamdaki platform işletmecilerinin de yayın iletim yetkisi alması zorunlu olacak.

İnternet ortamından radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin sunumuna, bu hizmetlerin iletimine, internet ortamından medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmelerine de yayın iletim yetkisi verilmesine, bu yayınların denetlenmesine ve maddenin uygulanmasına ilişkin esas ve usuller, RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 6 ay içinde ortak çıkartılacak yönetmelikle düzenlenecek. 

Öğretmen alımı

Türk Petrol Kanunu'nda, mücbir sebep tanımı genişletiliyor. Doğal afet ve savaş hallerinin yanı sıra kısmi veya genel seferberlik hali, genel salgın hastalık, faaliyet ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini engelleyen ve yükümlünün kendisi dışındaki nedenlerden kaynaklanan diğer benzeri hallerde, petrol işlemine etkileri oranında petrol hakkı sahibinin hak ve yükümlülükleri ertelenecek. 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi ve Japonya ile imzalanan nükleer enerji santrali yatırımları, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'da öngörülen teşvik ve desteklerden yararlanabilecek.

Büyük ölçekli bilgi işlem birimlerinde çalıştırılabilecek sözleşmeli personel sayısını kurumlar itibarıyla 100'e kadar yükseltmeye ve bu şekilde ilave vize edilecek sözleşmeli personel pozisyonlarında çalıştırılacaklara ödenecek ücreti, tavan ücretin beş katına kadar belirlemeye Maliye Bakanı yetkili olacak.

Çeyiz hesabında devlet katkısı oranı yüzde 20'den yüzde 25'e, azami katkı da 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltiliyor.

2017-2018 eğitim ve öğretim yılında ek ders ücreti karşılığında görev yapan öğretmenlerden, başvuru tarihinin son günü itibarıyla bu görevlerinden dolayı en az 540 gün sigorta primi ödenmesi, öğretmenliğe atanabilmek için aranan özel şartları taşımaları, KPSS'den belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olmaları kaydıyla, yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilmelerine imkan sağlanacak.

Bu şekilde istihdam edilecek personelin alanları Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek ve sayısı 5 bini geçemeyecek.

Hurda indirimi

Tasarının hurda araç teşvikine ilişkin maddesi de kabul edildi. 31 Aralık 2019'a kadar 16 yaş ve üzerindeki TIR çekicileri, otomobil, panelvan, minibüs, midibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonlarını trafikten sildiren, bu aracını imha merkezlerine teslim eden veya yurt dışına ihraç eden vatandaşlar, bunun karşılığında yeni alacağı aynı cinsten araç için 10 bin liraya kadar ÖTV teşviki alabilecek. Yeni alınacak aracın silindir hacmi 1600 santimetreküpü geçmeyecek. Araç cinslerine göre veya araçların özelliklerine göre bunu farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu araçların imha edildiğinin kesin belgeleriyle tespiti üzerine bu uygulamanın yapılacağını bildirdi. Ağbal, tasarıda imha merkezlerini yazmadıklarını, sivil toplum örgütlerinin bu konuyla ilgili taleplerinin bulunduğunu dile getirdi.

Tasarının görüşmelerinin, yarın yeni madde ihdaslarının ele alınmasının ardından tamamlanması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir