TPAO, Irak petrol ve doğalgaz ihalesinde

Irak'daki 6 büyük petrol yatağı ile 2 doğal gaz yatağının geliştirilmesi için başlayan ihalede, 18 ülkeden 35 şirket teklif sunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Irak'daki petrol ve doğal gaz yataklarının geliştirilmesi için yapılan ihale Bağdat'da başladı.

Irak'daki 6 büyük petrol yatağı ile 2 doğal gaz yatağının geliştirilmesi için Türkiye saatiyle 09.00'da Bağdat'daki Yeşil Bölge'deki El-Reşid Oteli'nde başlayan ihalede, 18 ülkeden 35 şirket teklif sunacak.

İhaleye, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) da katılıyor.

İhale başlamadan önce bir konuşma yapan Irak Başbakanı Nuri El- Maliki, petrol ve gaz yataklarının geliştirilmesinin Irak'da yatırımlar için başlangıç noktası olacağını ve ihaleyi kazanan şirketlere güvenliği ve her tür yardımı sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Petrol ve doğal gazın bir an önce çıkarılıp Irak'ın imarında kullanılmasını istediklerini dile getiren El-Maliki, "Bu yarışta her şeyden önce ülkemizin ve doğal kaynaklarımızın çıkarını her şeyin üzerinde tutuyoruz. Bu ihalede kazanamayan şirketler için sonraki ihalelerde kazanma şansı var. Bu ihalede izlenen yöntem karmaşık olabilir ama şirketler için şeffaf bir ihale olacak" dedi.

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani de yaptığı konuşmada, ihalenin, küresel ekonomik kriz yaşandığı bir döneme denk geldiğini ama krizden etkilenen bazı sanayileşmiş ülkelerde son günlerde yaşanan canlanma sonucunda üretim için ham maddeye artan ihtiyaç sonucu gözlerin Irak'a çevrildiğini ve bugünkü ihaleye 18 ülkeden 35 şirketin katıldığını söyledi.

İhale için ilk çalışmaların 2008 yılının başında başladığını ifade eden Şehristani, şunları kaydetti:

"İhale için ilk başta 120 şirket başvurdu, ancak sadece 35 şirket kaldı. Şirketlere yatakları geliştirmeleri karşılığında pay yerine ücret ödenecek. Petrol ve gaz Irak halkının malıdır. İhale sonunda geliştirilecek petrol yataklarının ardından günlük petrol üretimini 2 milyon 400 bin varilden 4 milyon varile çıkaracağız. Bütün yataklar geliştirildikten sonra 20 yıl içinde günlük üretimi 6 milyon varilin üzerine çıkaracağız. Teklif sunmak için sarf ettikleri çabalardan dolayı tüm şirketlere teşekkür ediyoruz." 

Bu arada ihalenin ilk bölümünde Basra'daki El-Rumeyle petrol yatağının geliştirilmesi için teklifler alındı.

İhalede şirketler, Basra'daki Kuzey El-Rumeyle, Güney El-Rumeyle ve Zubeyr, Misan ilindeki El-Fekke, Ebugarb ve Bezirgen, Kerkük'deki Beyhasan ve Kerkük petrol yatakları ile El-Enmar ilindeki Akkas ve Diyale ilindeki Mansuriye doğal gaz yatakları için yarışacak.

İhalenin bugün sonuçlanması bekleniyor.

Petrol ve doğalgaz rezervleri

Irak, 115 milyar varil ile dünyanın 3. büyük petrol rezervlerine sahip. Ancak bu tahmin yaklaşık 30 yıl öncesinin sismik verilerine dayalı. Bugün bazı uzmanlar ülkede buna ilaveten 45 ile 100 milyar varil çıkarılabilir ham petrol bulunduğunu tahmin ediyorlar. Bu durumda Irak'ın rezervleri 267 milyar varil ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olan Suudi Arabistan'dan sonra ikinci duruma yükseliyor.

Irak'ın kanıtlanmış doğal gaz rezervleri ise 112 trilyon metreküp. Ülkede kullanım imkanı olmadığı için çıkarılan doğal gazın yüzde 60'ı yakılarak tüketiliyor. Bağdat hükümeti, güneydeki doğal gaz sahasında bu yönteme son verilebilmesi için Royal Dutch Shell ile anlaşma yaptı.