Traktör pazarı geçen yılın gerisinde kalabilir

Traktör pazarında yavaşlama var, iç pazar 2011'in gerisinde kalabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding ve Fiat bünyesindeki CNH ortaklığı Türk Traktör'ün Genel Müdürü Marco Votta, tahıl hasatındaki azalma ve baz etkisine bağlı olarak Türkiye traktör pazarında yavaşlama olduğunu ve iç pazarın 2011 yılının gerisinde kalabileceğini söyledi.

Türkiye'de traktör pazarı, geçen yıl yağışların güçlü olması ve çiftçilere verilen kredi teşviklerinin etkisiyle 60,000 adetin üzerine çıkmıştı.

Şirketin yarı yıl sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Votta, "2011 ile karşılaştırıldığında 2012'nin ilk altı ayında pazarda yavaşlamalar görüyoruz yine de ilk 6 ayda yapılan traktör satışı oldukça yüksek... İç pazar geçen yıla göre düşük kalabilir. Tahıl hasadı ile ilgili bütün dünyada sorunlar var. Türkiye'de de azalma var. Ancak ABD ile kıyaslandığında Türkiye'nin durumunun daha iyi olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Türk Traktör'ün toplam satışları ilk yarıda yüzde 17 artışla 23,808 adet oldu.

Traktör pazarında lider olan Türk Traktör'ün net karı ise yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8artışla 102 milyon lira olurken, yılın ilk yarısında net kar yüzde 1.2 azalarak 166 milyon lira oldu. Şirketin satış gelirleri ikinci çeyrekte yüzde 28.3 artarak 646 milyon lira olurken, altı aylık dönemde ise yüzde 32 artışla 1.18 milyar liraya ulaştı. FAVÖK ise ilk yarıda 193 milyon lira olarak gerçekleşti.

 

Türkiye'de yüzde 50 pazar payı bulunan Türk Traktör ilk yarıda 7,873 adet ihracat gerçekleştirirken, ihracatın toplam ciro içindeki payı yüzde 30 seviyesine yükseldi. İhracat cirosu ilk altı ayda ise yüzde 147 artışla 346 milyon lira oldu.

Votta, Avrupa'daki durgunluk, dünyadaki kuraklık ve Çin'deki yavaşlamaya rağmen Türkiye tarım sektörünün güçlü bir konumda bulunduğunu söyledi.

 

Şirketin 2012 yılı hedeflerine ilişkin soruyu yanıtlamayan Votta, yeni teşvik sistemi kapsamında şu aşamada yatırımlarını etkileyen bir durum bulunmadığını sözlerine ekledi. Türk Traktör hisseleri güne 35.20 liradan başlamasının ardından saat 1223'te yüzde 2.88primle 35.60 liradan işlem görüyordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir