Trump, Tokyo'yu ticarette adil olmamakla suçladı

ABD Başkanı Donald Trump, Asya turu kapsamında gittiği Japonya'da, ikili ticari ilişkiler konusunda Japonya'ya yönelik sert açıklamalarını sürdürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, 5 ülkeyi kapsayan Asya turunun ilk durağı Japonya'da Başbakan Şinzo Abe ile bir araya geldi. Abe ile görüşmesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Kuzey Kore ve diğer bölgesel riskler konusunda Japonya'nın yanında olduklarını ifade etti. 

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya ile ticaret alanında yaşanan sorunları çözmek amacıyla işbirliği yapacaklarını kaydeden Trump, Tokyo ile ilişkilerin bugüne kadarki en iyi seviyede olduğunu ifade etti.

Japonya Başbakanı Abe de, Kuzey Kore konusunda tüm seçeneklerin masada olduğunu ve bu başlıkta ABD ile tamamen aynı çizgide hareket ettiklerini belirtti.

Abe ile görüşmesinde dostane ifadeler kullanmayı tercih eden Trump, görüşme öncesi iş dünyasından temsilcilerle bir araya geldiği toplantıda ise Japonya'ya yönelik eleştirilerini yineledi.

"Japonya, ABD'den neredeyse hiç araba ihraç etmiyor"

Financial Times'ın haberine göre, Japonya'yı ABD ile adil olmayan ticari ilişkiler kurmaya çalışmakla eleştiren Trump, Japonya'nın ticari alanda serbest ve karşılıklı ilişkileri esas almadığını söyledi.

Başkanlık kampanyası döneminde Japonya ve Çin gibi ülkelerle ticaret açığı konusunda sert açıklamalarda bulunan ABD Başkanı, "Mesela Japonya ABD'den neredeyse hiç araba ihraç etmiyor. Biz Biz adil ve açık bir ticaret istiyoruz. Şu anda Japonya ile ticaretimiz adil olmaktan çok uzak" dedi.

Trump, Japonya ile başlayan Asya turunda, 7-8 Kasım'da Güney Kore'yi, 8-9 Kasım'da Çin'i, 10-12 Kasım'da Vietnam'ı ve 12-13 Kasım'da Filipinler'i ziyaret edecek.