'Trump'ın 2018 bütçesi, federal açığı yüzde 33 azaltabilir'

ABD Kongresi Bütçe Ofisi'nin yayınladığı raporda, Trump'ın önerdiği bütçe çerçevesinde 6,8 trilyon dolara gerilemesi beklenen toplam bütçe açığının, mevcut tahminlerden üçte bir oranında düşük olduğu bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), Trump yönetiminin 2018 mali yılı bütçe teklifine yönelik değerlendirme raporunu yayınladı.

Bütçe tasarısının, federal bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranını gelecek 10 yıl içinde yüzde 5’ten yüzde 2,6 ila 3,3 aralığına indireceği tahmininde bulunulan raporda, “CBO’nun tahminlerine göre, toplam bütçe açığı 2018-2027 döneminde 6,8 trilyon dolar olacak.” ifadesine yer verildi.

Raporda, Trump'ın önerdiği bütçenin uygulanması durumunda 6,8 trilyon dolara gerilemesi beklenen toplam bütçe açığının, CBO’nun mevcut harcama ve gelir yapısına göre hesapladığı 10,1 trilyon dolardan yaklaşık yüzde 33 daha düşük olduğu vurgulanan raporda, ülkenin toplam kamu borcunun ise yüzde 11 azalacağı öngörüldü.

Buna karşın, Trump’ın bütçesinin Beyaz Saray’ın tahmin ettiği gibi kamu harcamaları ile gelirlerini dengelemeyeceğine işaret edilen raporda, bütçenin yasalaşması durumunda yıllık bütçe açığını 2027 itibariyle 720 milyar dolara yükselteceği tahminine yer verildi.

ABD, 2016 mali yılında 585 milyar dolar bütçe açığı vermişti. CBO, bu yıla ilişkin bütçe açığı tahminini ise 693 milyar dolar olarak belirledi.