TSE, AB'ye standart ihraç edecek

TSE, patenti kendine ait olan Müşteri Dostu Kuruluş ve Müşteri Dostu Marka standardını belirleyecek. Belgelendirmeler Avrupa Kalite Teşkilatı'nca AB ülkelerinde de uygulanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Dilek TOP
 
İSTANBUL - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) patenti kendisine ait olan iki yeni belgelendirmeye imza attı.
Müşteri algısını esas alarak değerlendirme yapacak belgeler Müşteri Dostu Kuruluş (MDK) ve Müşteri Dostu Marka (MDM) isimlerini alacak. Söz konusu belgelendirmeler Avrupa Kalite Teşkilatı (EOQ) tarafından tüm AB ülkelerinde de uygulanacak.
 
Türkiye her belgede Avrupa'dan pay alacak
 
Ortaya koydukları bu modelin EOQ aracılığıyla tüm Avrupa'da uygulanacağını beliretn TSE Uzmanı Ege İzgi Çakır, "Belgelendirme için harcanan paranın ülkede kalmasıyla beraber, Avrupa'da verilen her belgeden Türkiye pay alacak. Ayrıca ürün ve ürünün kullanıma alınması ve işletilmesi sürecinin tümünde müşteri algısının değerlendirildiği ilk belgelendirme modelini ortaya koyduk ve bu model hizmet sektöründe sektörel bazda değerlendirme kriteri eksikliğini giderecek"diye konuştu.
 
Eskişehir öncü olacak
 
Eskişehir Ürün Belgelendirme Müdürlüğü'nün organizasyonu ile sunum yaptıklarını belirten Çakır, "Üretim ve hizmet sektöründe lokomotif firmaların Eskişehir'de yer alması sebebiyle çalışmalara Eskişehir'den başlayacağız. EOQ ile eş zamanlı bir çalışma yürütüyoruz, Avrupa'da ki birçok ülkeden ikili çalışma teklifi geldi ama bizim öncelikli hedefimiz bu modeli Türkiye'de belli  bir aşamaya getirmek ve markalara katma değer sağlayabilmek" dedi.
 
Hizmet sektöründe olma şartı var
 
Firmaların MDK belgelendirmesi için hizmet sektöründe faaliyet göstermesi şartının olduğunu belirten Çakır, öncelikli alanların yetkili servisler, LPG dolum  istasyonları, oteller, perakende sektöründe Türkiye geneline hizmet sunan büyük işletmelerden  oluştuğunu söyledi. Çakır, MDM belgelendirmesi için başvuracak firmaların da Türkiye'de hizmet sunduğu işletmelerinin her birinin müşteri dostu kuruluş olduklarını göstermesi gerektiğini ve
bu belgelendirme ile firmaların marka değerinin artırılmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini anlattı.
 
İlk üç belirlenecek
 
Çakır, "MDK ve MDM değerlendirmesinde biz sadece müşterinin şikayet ve değerlendirmelerini incelemiyoruz, yaptığımız iş müşteriye karşı proaktif yaklaşım sergileyerek, müşterinin firmayı nasıl algıladığını ölçebilmek.
Değerlendirmelere göre TSE tarafından her yılın sonunda firmalara puan verilecek ve en yüksek puan alan üç firma açıklanacak.
 
Bu da bir işletme için hem iyi bir reklam aracı hem de yeni müşteri kazanımı açısından pazarda rekabet edilebilirliği arttırabilecek bir yöntem olacak" diye konuştu.
 
Sistemin bütünleşik bir değerlendirmeyi esas aldığına dikkat çeken Çakır, "İşletmenin kurumsal kimliği, sosyal sorumluk projeleri, bilişim teknolojileri ile ilgili altyapısı, çağrı merkezi performansı gibi yeterlilikler sorgulanırken, bir yandan da hizmet yeterlilik belgelendirmesine yönelik standartlarda bizim belgelendirmemizde temel kriterleri oluşturmaktadır. Bizim sistemimiz bunların hepsinden elde edilen verileri değerli bilgiye dönüştüren yepyeni bir sistem" dedi.
 
Pastane ve markete 'helal' sertifika
 
Türk Standardları Enstitüsü (TSE), helal belgelendirme  faaliyetleri kapsamında yemek fabrikaları, lokantalar, kafeteryalar, pastaneler, marketler, hızlı yemek servisi yapan yerler için "Helal Hizmet Belgesi" vermeye başladı.
Belgelendirme ile gıda mamulleri hazırlayan, satışa sunan veya servis eden hizmet yerlerinin "Helal Şartlar"a uygunluğu değerlendirilecek. Bu kapsamda yemek fabrikaları, toplu yemek mutfakları, lokantalar, kafeteryalar, pastaneler, hızlı yemek servisi yapan yerler ve marketler Helal Hizmet Belgesi almak için TSE'ye başvuru yapabilecek. İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı İslam Ülkeleri Metroloji ve Standardizasyon Enstitüsü (SMIIC) standartları çerçevesinde yapılacak Helal Hizmet Belgelendirmesi sonucunda hizmet yerlerine Helal Uygunluk Belgesi verilecek. Helal Belgelendirme işlemleri TSE inceleme heyeti tarafından gerçekleştirilecek. İnceleme
heyetinde TSE'nin belgelendirme hizmetleri konusunda bilgi ve tecrübe sahibi personeli ile İslami konular uzmanı olan bir kişi olacak. İnceleme heyetinin raporları, Helal Belgelendirme Komisyonu tarafından karara bağlanacak.