TSE, TANAP'a test ve muayene desteği verecek

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin ana hattında kullanılacak çelik boruların yarıya yakını, Türk Standardları Enstitüsü tarafından test edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) ana hattında kullanılacak bin 850 kilometrelik çelik boruların yüzde 45'inin kaplaması, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından test ve muayeneden geçirilecek.  

Gebze ilçesindeki Kalite Kampüsü'nde boruların üretimini gerçekleştirecek Ümran Boru ile Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas Konsorsiyumu ile TSE arasında iş birliği protokolü imzalandı.  

İmza töreninde konuşan TSE Başkanvekili Fahrettin Önder, güvenilir test ve muayene hizmetlerinin firmaların en önemli ihtiyaçlarından olduğunu söyledi.   

Deney ve test hizmetlerinde Ortadoğu'da ilk sırada olduklarını, Avrupa'da da yakın gelecekte liderliğe yükseleceklerini vurgulayan Önder, "Kısa zaman önce geçirdiğimiz Türk Akreditasyon Kurumunun (TÜRKAK) denetimleri sonucunda bin 757 alanda akredite olduk. Bu, gerçekten Türk ekonomisinin kalkınması anlamında çok önemli bir faktördür. Her alanda test ve muayene hizmetleri verebilmekteyiz" bilgisini paylaştı. 

Önder, TSE belgesinin dünyanın her yerinde sanayiciler için gurur vesilesi olduğuna dikkati çekerek, "Özbekistan'dan yeni geldim. Orada da belgelendirme yapıyoruz. Özbekistan'da 'TSE'den markam var, TSE'den belgem var' diye gururla taşıyorlar. Gerçekten bu, sadece Türki Cumhuriyetler için değil, Avrupa'daki tüm devletler anlamında da 'TSE ile iş birliğine hazırız' diye bize teklifler geliyor" diye konuştu. 

10 milyon dolar Türkiye'de kalacak 

TANAP'ta kullanılacak boruların büyük kısmının imalatını gerçekleştirecek Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas Konsorsiyumu ile Ümran Boru'nun bu alandaki ihtiyacını karşılamak için milli kuruluş TSE'ye başvurduğunu anlatan Önder, şöyle konuştu: 

"Protokolümüz TSE'ye en az 1,5 milyon dolarlık gelir getirecek. Firmaların aldığı hizmet açısından bakıldığında 10 milyon dolarlık para, yurt dışına çıkmamış olacak. Çelik boruların kaplamalarında kullanılan polietilen hem de epoksi gibi yapıştırıcı ham maddelerin standartlara uygunluğunu laboratuvarlarımızda test edeceğiz, belgelendireceğiz. Belgelendirme sonucunda firmalarımız ihale şartlarına uygun hizmetlerini yerine getirmiş olacaklar."  

Önder, testlerin Kalite Kampüsü'nde yapılacağına işaret ederek, merkezin rüştünü ispatladığını ve dünyaya örnek olduğunu sözlerine ekledi.  

Konuşmaların ardından Önder ve firma temsilcileri, TANAP'ta kullanılacak boruların test ve muayene hizmetlerinin TSE tarafından verilmesini kapsayan protokolü imzaladı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir