TT'de payımızı yüzde 25'e kadar azaltabiliriz

Bakan Şimşek, Milli Piyango'da 2013 ilk yarısında ihaleye çıkmayı planladıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi için 2013 yılının ilk yarısında lisans devri yoluyla ihaleye çıkmayı planladıklarını, Türk Telekom'da ise kamu payını yüzde 25'e kadar azaltabileceklerini söyledi.

CNBC-e'nin canlı yayında sorularını yanıtlayan Şimşek, Türk Telekom'da kamu payının yüzde 25'e kadar düşmesi durumunda yönetim haklarında bir değişiklik olmadığını belirterek, "Türk Telekom'da iki seçeneğimiz var. Diğer hissedarlarla görüşüp yönetim haklarımız korunacaksa payımızı sıfıra kadar indirebiliriz. O konuda sorun yaşanırsa payımızı yüzde 25'e kadar düşürebiliriz. Zamanlama konusunda bir şey söylemek istemiyoruz, piyasa şartlarını yokluyoruz; birtakım çalışmalar var. Bir adım atılırsa yüzde 25'lere kadar payı azaltma yönüne gidebiliriz" dedi.

Reuters'ta 17 Aralık'ta yer alan habere göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2013 için öngördüğü "gelir odaklı satış" yaklaşımı çerçevesinde, satışa hazır varlıklardan Türk Telekom'un yüzde 6.68 hissesinin halka arzı Şubat ayında planlanıyor. İkincil halka arzın ardından Türk Telekom'daki yüzde 31.68olan Hazine payı yüzde 25'e inecek.

Şimşek, İddia'nın özelleştirilmesiyle ilgili olarak Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun aldığı bir karar olmadığını belirterek, "Ancak çalışmalarımız devam ediyor. İddia ile ilgili alınmış ÖYK kararı yok ama özelleştirme yönünde Başbakan'ın bir talimatı var. Özelleştirmeye yönelik resmen bir süreç başlamadı, ön çalışmalar başladı" dedi.

Gelecek yıl genel vergi oranlarında bir değişiklik öngörmediklerini belirten Şimşek, maktu vergilerde en az enflasyon kadar artırım öngördüklerini belirtti.

Şimşek, Özel İletişim Vergisi'ni azaltma yönünde şu an itibariyle bir çalışmalarının bulunmadığını ancak zamanla bunun düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Şimşek gündemlerinde olan Gelir Vergisi Reformu Taslağı ile geliri daha çok olanlardan daha çok, daha düşük gelir elde edenlerden daha az vergi alınmasına yönelik bir sistem üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Buna göre mükelleflerin mevduat ve diğer gelirlerinin toplanarak bir beyanname vermesi ve bunun üzerinden verginin hesaplanması üzerinde duruluyor.