TTK'da olumlu hava tersine döndü

GMİS Genel Başkanı Alabaş: "Son 10 yılda TTK'ya 5 bin 20 işçi alınmasına karşın 12 bin 139 işçinin emekli olduğu tabloda üretim artmaz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ZONGULDAK - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "Son 10 yılda Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) 5 bin 20 işçi alınmasına karşın 12 bin 139 işçinin emekli olduğu tabloda üretim artmaz" dedi.
 
Alabaş, sendika yöneticileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Zonguldak'ın bütçeye katkı veren ilk 10 kent arasında bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de yılda tüketilen 25 milyon ton taşkömürünün yaklaşık 3 milyon tonunun TTK ve özel sektör tarafından üretilebildiğine işaret eden Alabaş, şunları kaydetti:
"Taş kömürü ithalatına yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz. Öte yandan TTK yılda yaklaşık 250 milyon dolar zarar ettiriliyor. Yılda 4-5 milyon ton üretim kapasitesine sahip TTK, hazırlık ve üretim işçisi açıkları nedeniyle kapasitesinin yarısının altında çalışıyor ve göz göre göre zarar ettiriliyor. Her işçi alımında üretim artıyor ancak emeklilikler hızla devam ettiğinden göze batmıyor"
 
Kurumun 2011 yılında 2 bin 495 işçi talebinde bulunduğuna dikkati çeken Alabaş, şöyle konuştu:
"Son 10 yılda TTK'ya 5 bin 20 işçi alınmasına karşın 12 bin 139 işçinin emekli olduğu tabloda üretim artmaz. İstihdama yönelik ücret görüşmeleri yapıldı. Yaklaşık 1200 lira gibi çok düşük ücret teklifi yapılınca görüşmeler kesildi. Bu kez siyasetçiler devreye girdi ve aradaki farkın çok olmadığını belirterek uzlaşmanın sağlanacağını açıkladılar. Ancak kuruma yeni işçi alınmasıyla ilgili olumlu hava nedense tersine döndü. Bu arada emeklilikler de devam etti. TTK yönetiminin belirlediği norm kadroya göre bugün için çalışan sayısı 14 bin olması gerekiyor. Kasım 2012 itibariyle çalışan sayısı ise 10 bin 200'dür."
Alabaş, TTK'nın küçülebildiği kadar küçüldüğünü ileri sürerek, "Kurumun daha fazla küçülmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu konuda her türlü mücadeleye hazırız. TTK'ya işçi alınmaması zararının artması ve kendi kendine kapanması anlamı taşımaktadır" dedi.