TÜBİTAK BİLGEM’den milli e-posta atağı

Dünya Gazetesi - Beste GÜÇER

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beste GÜÇER

Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) gerçekleştirdiği Türkiye’de Dijital Dönüşüm etkinliğinde sunum yaparak askeri ihtiyaçların karşılanması amacıyla başlatılan proje kapsamında geliştirilen milli e-posta sistemi olan KurumNet ile ilgili detayları TÜBİTAK BİLGEM ekibi aktardı.

Ekip, ana yüklenici olarak ihaleye giren Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş’nin (STM), teklifini bu hafta NATO’ya sunmaya hazırlandığını, ihalenin kazanılması durumunda NATO’nun askeri mesajlaşma sistemi STM ve TÜBİTAK BİLGEM’in birlikte kurulacağını belirtti.

TÜBİTAK BİLGEM, KurumNet’i 2017 yılının başından beri, kurum içinde 2 bin çalışanıyla kullanmaya başlarken, yaklaşık 15 yıl önce askeri kurumların kritik ve stratejik konulardaki mesajlaşma ihtiyaçlarından yola çıkarak, yüzde 100 milli bir haberleşme sistemi üzerine çalışmaya başlamıştı.

TSK’nın tüm birimlerinde kullanılacak

100 günlük eylem planına da dahil edilen milli e-posta sistemi, Türkiye’de TÜBİTAK BİLGEM’in ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından da kullanılacak. Yurt dışından ithal edilen ürünleri bırakıp tüm birimlerde milli e-posta sistemine 2019’un Kasım ayında geçilecek. TÜBİTAK BİLGEM’in STM iş birliğiyle geliştirdikleri ürün için NATO, teklif veren birçok ülkeyi eledi. İhalenin ikinci aşaması için ise Türkiye’ye şartname gönderdi.

Ana yüklenici olarak çalışmaları yürüten STM, Türkiye’nin teklifini bu hafta içerisinde NATO’ya sunmaya hazırlanırken, ihalenin kazanılması durumunda NATO’nun kritik konularda kullanacağı mesajlaşma sistemi, Türkiye’ye emanet edilecek.

1 milyon satır kodla yazıldı

Sunum yapan ekip, sistemin uluslararası mesajlaşma standartları baz alınarak geliştirildiğini belirtirken, yaklaşık 1 milyon satır kodla yazıldığını belirtti. Milli e-posta sistemi KurumNet için, hiçbir ticari ürün ya da açık kaynak kod kullanılmadığını söyleyen TÜBİTAK BİLGEM ekibi, sıkılaştırılmış hat güvenliği protokolüyle mesajların uçtan uca şifrelenirken, hattın da şifreleneceğini belirtti. Böylece mesajların üçüncü bir kişi tarafından görülmesinin önüne geçiliyor. Dünyadaki tüm sistemlerle uyumlu olan milli e-posta sistemi, Türkiye’nin ilk milli işletim sistemi olan PARDUS’la da uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Sistemin güvenlik düzeyleri kurumların talebine göre esnetilip, sıkılaştırılırken, sunucular da yine kurumların isteğine göre ya TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde barındırılıyor, ya da kurum TÜBİTAK’tan bağımsız bir şekilde kendi sunucusuyla çalışabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir