Tüfenkci: Gümrüklerde bekleme süresi kısaldı
Bakan Tüfenkci, gümrüklerde bekleme süresinin kısaldığını ifade ederek, "Amacımız ihracatçıların işlemlerini daha kolaylaştırarak gümrüklerde bekleme sürelerini daha da kısaltmak" diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye'den giden tırlar en fazla 2 sefer yapabiliyordu, şimdi bu seferler 3'e çıktı. Bu, gümrük işlemlerinin hızlanmasından kaynaklanıyor. Amacımız, ihracatçıların işlemlerini daha kolaylaştırarak gümrüklerde bekleme sürelerini daha da kısaltmak." dedi.
Bakan Tüfenkci yaptığı açıklamada, Türkiye'de büyüterek yeniledikleri, teknik donanım bakımdan da güçlendirdikleri sınır kapılarının çok modern bir görünüme kavuştuğunu söyledi.
Kapıkule Sınır Kapısı'nda geçişleri hızlandırmak amacıyla mobil x-ray cihazını getirdiklerini anlatan Tüfenkci, "Özellikle minibüslerin, yolcu otobüslerinin fazla beklemeden geçişlerinin ve incelemelerinin güvenli bir şekilde yapılmasını sağladık. Tır geçişlerini de hızlandırıyoruz. Geçişlerde rekor rakamlar yakalamamıza rağmen tır kuyruklarını eritmekte zorlanıyoruz. Bunun sebebi de şu; hem ihracatımız arttı hem de daha önce Türkiye'den giden tırlar en fazla 2 sefer yapabiliyordu, şimdi bu seferler 3'e çıktı. Bu, gümrük işlemlerinin hızlanmasından kaynaklanıyor. Amacımız, ihracatçıların işlemlerini daha kolaylaştırarak gümrüklerde bekleme sürelerini daha da kısaltmak. Amacımız 3'e yüklenen seferleri 4'e çıkarmak." diye konuştu.
"Tek durak sistemi hayata geçirilecek"
Bakan Tüfenkci, Avrupa ile olan ticaret açısından kilit rol oynayan Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda yapılacak yeniden inşa çalışmaları ile "Tek Durak Sistemi"nin hayata geçirileceğini söyledi.
Sistemle işlemlerin tek noktadan yapılacağını, böylelikle iş akış süreçlerinin uzun ve fazla olmasından kaynaklanan beklemelerin önüne geçileceğini anlatan Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Gümrük işlem süreçlerinin sadeleşmesi ile zaman ve maliyetten tasarruf sağlanacaktır. Hamzabeyli Kara Hudut Kapısı'na gelen araçları tek duraklı bir yapı karşılayacaktır. Aracın hızlı plaka okuma sisteminden geçerek durmaksızın kara hudut kapısı sahasına girişine müteakiben ağırlığının tartılması ve tartım bilgilerin elektronik olarak gümrük idaresine sağlanması ile birlikte aynı anda ve aynı peronda hem tescil ve muayene hem de pasaport kontrolleri tamamlanacaktır. Eşyanın risk analizi, ihbar ve şüphe halleri sonucunda kırmızı hatta yönlendirilmediği durumlarda ise tescil işlemi belge kontrolü üzerinden sonuçlandırılarak eşya ve sürücünün sahadan çıkış işlemleri tamamlanacak. Kapımızın Tek Durak Sistemine uygun olarak yeniden yapılandırılması ile tır, tanker ve küçük araç geçişleri birbirinden ayrılacak. Böylece gümrük işlemleri hızlandığı gibi, kaçakçılıkla daha etkin mücadele edilmesi mümkün olacak."
"77 bin 290 firma ithalat işlemi gerçekleştirdi"
Gümrüklerin Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olduğunu vurgulayan Tüfenkci, ülkede toplanan vergilerin yüzde 21'den fazlasının doğrudan gümrüklerden elde edilen vergilerden oluştuğunu aktardı.
Tüfenkci, 2017 yılı ocak-eylül aylarını kapsayan dönemde gümrük idarelerince toplam 81 milyar 277 milyon TL vergi tahsil edildiğini anlatarak, konuşmasına şöyle devam etti:
"Hedefimiz vergilerin doğru ve adil biçimde toplanmasının yanı sıra, ticaret yapanların iş ve işlemlerini kolaylaştırmak. Gümrükler piyasalara erişimde hayati bir rol üstleniyor. Gümrükler, yerel ticaretin uluslararası ticarete açıldığı kapılardır. 2016 yılında 66 bin 780 firma ihracat işlemi, 70 bin 568 firma ise ithalat işlemi gerçekleştirdi. 2016’da toplam dış ticaret hacmimiz 341 milyar dolar oldu. 2017 yılı ocak-ekim döneminde, 72 bin 298 firma ihracat işlemi gerçekleştirdi. 77 bin 290 firma ithalat işlemi gerçekleştirdi. 2017 ocak-ekim döneminde toplam dış ticaret hacmimiz 319 milyar dolar oldu."