TÜGİAD rotayı Fildişi'ne çevirdi
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ticari bir heyet oluşturarak Fildişi Sahilleri'ne gidip yatırım olanaklarını yerinde değerlendirecek.
İSTANBUL - Fildişi Sahilleri'nin Türkiye ve İsrail'den sorumlu Büyükelçi Gomis Jean Baptiste, İstanbul ziyaretinde Türk Genç İşadamları ile bir araya geldi. Fildişi Sahilleri'nin yabancı yatırımcılara sunduğu teşvikleri anlatan büyükelçi, TÜGİAD'dan bir heyet ile yatırım fırsatlarını araştırmak için Fildişi'ne geleceği sözünü aldı. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen de derneğin bir heyet oluşturarak Fildişi Sahilleri'ne gidip yatırım olanaklarını yerinde değerlendirmeye karar verdiklerini açıkladı. Türkiye ile Fildişi ticaret hacmi yaklaşık 500 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.
İki yıl önce Fildişi Sahilleri'nde açılan Türk büyükelçiliği, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye devam ediyor. Türk Büyükelçi'nin Afrika konusunda çok deneyimli ve istekli bir bürokrat olduğunu söyleyen Büyükelçi Gomis Jean Baptiste, açılan elçiliğin Türk Hava Yolları'nın ülkelerine direkt sefer yapmasını ve Türk işadamlarının yatırıma yönelmesini sağladığını kaydetti.
Küçük çapta fuarların yapılamasını sağladığını dile getiren Büyükelçi Baptiste, iki ülke arasındaki
ticaret hacmini daha da büyütmek istediklerini belirterek "Genç Türk işadamlarının çok büyük ilgi göstererek Fildişi Sahilleri'nde bir geziyi kısa sürede hayata geçirecek olması beni çok heyecanlandırdı. Modernize olmak isteyen bir ülkeyiz ve yabancı yatırımcıları davet ediyoruz. Teşvik ve desteklerle ticaretimizi büyütmek istiyoruz" dedi.
Türkiye'de açılacak büyükelçilik ile ilişkilerin daha da gelişeceğini söyleyen Büyükelçi Baptiste, "Birkaç hafta önce yapılan görüşmeler sonucu, Türkiye hükümeti, Fildişi Sahilleri'ne kendi büyükelçilik binasını inşa etmesi için Ankara'da 5 dönümlük bir araziyi hibe etti. Gelecek yıl inşaatı başlayacak ve yılsonuna kadar Büyükelçiliği açmak istiyoruz" açıklamasını yaptı.
TÜGİAD: Destekler cazip geldi
TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, büyükelçinin anlattığı teşviklerin cazip geldiğini ve bir heyet oluşturup
Fildişi Sahilleri'ne gidip yatırım olanaklarını değerlendirmeye karar verdiklerini belirtti. Yeterli talep olacağına inandığını dile getiren Yücelen, "Büyükelçi, ülkelerinde yabancı yatırımcıları destekleyecek teşvikler olduğunu söyledi. Hangi yatırımlarda ne kadar teşvik verdikleriyle ilgili bir çalışma hazırlayıp gönderecekler. Biz de bunu üyelerimizle paylaşacağız" diye konuştu. Yatırım imkanı olan sektörlerle ilgili olarak Yücelen şunları söyledi: "Yabancı yatırımcının şirket kurup, gelirini yurtdışına çıkarıp çıkaramadığına dair sorularımıza verilen olumlu cevaplar yabancı yatırımcıyı ne kadar istediklerini gösteriyor. Abidjan Limanı'nın lojistik konumu diğer ekonomik ve endüstri merkezlerine olan yakınlığı açısından önemli bir faktör. İlaç, altyapı müteahhitliği, inşaat ve lojistik bizim yatırım imkanı bulabileceğimiz sektörler arasında geliyor."
'Fahri konsolos bizden biri'
Türkiye'nin Afrika ticaretindeki payının yüzde 2 olduğuna dikkat çeken Yücelen, "Türk ihracatçısının da bütün imkanlarla orada olması gerektiğine inanıyoruz. Bizim Afrika ticaretinde en büyük engelimiz lojistik. Afrika ülkelerinde lojistiğin yönetilmesi için Türkiye'nin çözüm üretmesi gerekiyor. Fildişi Sahili Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Vittorio Zagaia'nın Türk lojistik sektöründen geliyor olmasını çok önemsiyorum ve bir avantaj olarak görüyorum. Böylesine bir rol alması, Türk ihracatçısının Afrika geneline yayılması ve ihracatını artırmasındaki engelleri kaldırabilecek bir faktör olarak görüyorum" diye konuştu.
Konteyner hattı açılacak
[PAGE]Konteyner hattı açılacak
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaştığını söyleyen Fildişi Sahili Cumhuriyeti
Fahri Konsolosu ve TÜGİAD Danışmanlar Kurulu Üyesi Vittorio Zagaia, THY'nin haftada üç kez Fildişi'ne direkt uçtuğunu belirterek "Bir konteyner armatörlük şirketiyle de görüşmelerimiz var. Nijerya ile Fildişi Sahilleri arasında gidip geliyorlar. Orada politik bütün imkanlarımızı kullandırabileceğimizi anlattık. Türkiye Fas, Tunus, Abidjan konteyner hattını açabilirsek çok büyük avantaj sağlayacağız. Böylelikle 50-60 günü bulan teslimat süremizi 25 güne indirebileceğiz" ifadesini kullandı.
‘Türk işadamı için bir fırsat'
Türk işadamlarının Afrika'da çok büyük bir fırsat yakalayabileceğini söyleyen TÜGİAD Başkanı Yücelen, "Türkiye'nin Batı Afrika üzerinden koridorlar açıp ticarete başlayacak olmasının ardından komşularımızın da Türkiye üzerinden bu ticareti yapmaya başlayacak olmasına dikkat çekmek gerekiyor. Komşularımız yaşadıkları sorunlar nedeniyle bu bölgelere henüz açılamıyorlar. Bu Türk işadamı için çok büyük bir fırsattır aslında. Türkiye Ortadoğu'nun merkezi olarak oraya açılma fırsatı yakalamıştır" dedi.
"TİM'in ziyaretinden haberimiz yok"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonuyla 11-13 Eylül 2012 tarihlerinde Fildişi Sahili'ne yönelik Ticaret Heyeti Programını nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Fildişi Sahili Cumhuriyeti Türkiye ve İsrail'den sorumlu Büyükelçi Gomis Jean Baptiste, bu ziyaretten elçilik olarak haberdar olmadıklarını dile getirdi. Baptiste, "Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 40 kişilik bir heyet ile ziyaret gerçekleştirdiğini duyduk fakat çok enteresan bize haber vermeden organize ettikleri bir şey. ‘Disorganize bir ziyaret' sanırım. Bizim çalışma şeklimizin bu olmaması gerekiyor. Çünkü sizleri orada doğru insanlarla masaya oturtmamız lazım" açıklamasını yaptı.
Yatırımcılara sağlanan teşvikler
Yerel ortaklık mecburiyeti yok
48 saatte bir şirketi kurmak mümkün
Fabrika gibi yatırımlarda arazi tahsisi
Uluslararası sözleşmeler geçerli
Avrupa ve Amerika'ya gemi seferleri
Amerika ile serbest ticaret anlaşması var