Tüketici 'prime time'da alışveriş yapıyor

Tüketiciler, televizyonların en yüksek izlenme aralığı olan "Prime Time" olarak adlandırılan zaman diliminde internetten daha çok, daha pahalı ve daha hızlı alışveriş yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

intelliAd'in yaptığı bir araştırmaya göre tüketiciler, en çok 20.00 ile 23.00 arasında internetten alışveriş yapıyor. Yani televizyonların en çok izlenme aralığı olan "Prime Time"da online alışveriş trafiği en yüksek noktaya ulaşıyor, daha çok harcama yapılıyor ve alışveriş sepetleri daha dolu oluyor. 

Online ve offline kampanyaları ölçümleyen intelliAd, 1 Nisan ile 20 Haziran tarihleri arasında bir çok farklı sektörde gerçekleştirilen 1,2 milyon farklı online alışveriş verisini inceledi. 

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok Avrupa ülkesini içeren araştırma, ilginç bulgular ortaya koydu.  

Tüketiciler, televizyonların en yüksek izlenme aralığı olan ve Prime Time olarak adlandırılan saat 20.00 ile 23.00 arasında daha çok, daha pahalı ve daha hızlı alışveriş yapıyor. 

Araştırma sonuçlarına göre Prime Time aralığında online mağazalar günlük ortalamalarından yüzde 57 daha fazla trafik görüyor. 

Dönüşüm oranları bu zaman aralığında yüzde 2,3 ortalama ile maksimum seviyesine çıkıyor. Yine günlük ortalamaya göre bu süre zarfında saat başı ortalama harcanan para yüzde 69 daha fazla gerçekleşiyor. 

Ayrıca tüketiciler televizyon karşısında daha hızlı alışveriş kararı veriyorlar. 1 saat içinde satın alma kararı verilen alışverişlerin oranı, günlük ortalamadan yüzde 6 daha fazla oluyor. 

Tabletler yüzde 39 daha fazla kullanılıyor 

Araştırmaya göre alışveriş trafiğinin yüzde 61'i ve dönüşümlerin yüzde 77'si masaüstü bilgisayarlardan geliyor. 

Ancak Prime Time süresince tablet ve cep telefonları, günün geri kalanına göre PC'lerden daha çok trafik ve dönüşüm gerçekleştiriyor. 

Cep telefonlarından gelen dönüşüm oranı bu sürede yüzde 17 daha fazlayken, tabletlerde yüzde 39 daha fazlalaşıyor. 

intelliAd Türkiye Temsilcisi olan metrics34'in Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karaçam, söz konusu araştırmanın çapraz kanal pazarlamanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. 

Tüketicinin televizyon izleme alışkanlıkları, televizyon reklamları ve online alışveriş hacimleri arasında somut bağlantıların ortaya çıktığını aktaran Karaçam, "Akıllı pazarlamacılar, dijital platformları televizyona karşı bir rakip olarak değil, televizyonu dijital platformların tamamlayıcısı olarak görmeye başladıklarında, geleneksel medyanın gücünü de çapraz kanal pazarlama metotları ile online dünyaya çekebilirler" ifadelerini kullandı. 

Televizyon karşısında online alışveriş oranlarının aniden artmasının en büyük sebebinin alışveriş için kullanılan mobil cihazlar olduğuna dikkati çeken Karaçam, cep telefonu ve tablet bilgisayarların kullanım oranlarının arttığını, bunların tüm online alışveriş trafiğinin yüzde 40'ını, ayrıca tüm dönüşümlerin de dörtte birini oluşturmaya başladığını dile getirdi. 

Tablet ve cep telefonlarının Prime Time süresince bu kadar iyi performans göstermelerinin sebebinin "ikincil ekran" denilen fenomende yattığını vurgulayan Karaçam, tüketicilerin televizyon seyrederken yalnızca televizyona odaklanmadığının altını çizdi. 

"Artık televizyon karşısında bile kullanıcılar cep telefonlarını ve tabletlerini ellerinden bırakmıyor" 

Karaçam, tüketicilerin cep telefonu ve tabletlerinin sürekli yanlarında olduğunu ve bu ikincil ekranları ile ilgilenmeye devam ettiklerini vurguladı. 

Televizyon reklamları ve televizyonun genel olarak tüketicileri harekete geçirici gücünün, online ürün aramalarında da zirve yapılmasını sağladığına dikkati çeken Karaçam, "Bunun sonucu da online alışveriş trafiğinin ve satın alım kararlarının artması şeklinde kendini gösteriyor" şeklinde konuştu. 

Tüketicilerin, eskiden pür dikkat seyredilen televizyon karşısında bile artık cep telefonlarını ve tabletlerini ellerinden bırakmadığına işaret eden Karaçam, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Akıllı telefon ve tablet kullanımının sürekli arttığı günümüzde, markalar da bu yönelime karşı sessiz kalmıyorlar. Büyük markaların çoğunun online satış kanalları var. Prime Time sürecinde verilen pahalı reklamlar ile müşterileri etkiliyorlar. Daha önce imaj reklamı çalışan markaların artık mesaj reklamları çalıştıklarını görüyoruz. Bu da tüketiciyi kendi online satış kanallarına yönlendirmeye yönelik bir çalışma. O yüzden Part Time kuşağında yayınlanan pahalı reklamların amacı, müşteriyi online siteye yönlendirmek. Tabi burada dikkat edilmesi gereken husus, markanın kullanıcı dostu ve iyi tasarlanmış bir siteye sahip olması. Ancak böyle bir site sahipliğinde ziyaretler satın alıma dönüştürülebilir. 

Tüketicileri televizyon karşısında da cep telefonu ve tablet kullanmaya yönlendiren en büyük sebeplerinden biri, televizyon karşısında bile sosyal medyayı kullanmaya devam etmeleri. İkinci en büyük etken ise, televizyonun artık kullanıcıların alıştıkları ve sevdikleri etkileşimli içeriği verememesi. Ancak televizyon hala en büyük reklam mecrası olmaya devam ediyor ve televizyon reklamları etkilerini gösteriyorlar. Reklam, ürün veya bir tanıtım gören mobil kullanıcılar, eğer bu iletişim çalışması kendilerine hitap ediyorsa hemen mobil cihazlarından bu ürün, hizmet veya kampanya hakkında daha çok detay öğrenmek için araştırma yapıyorlar. Akıllıca tasarlanmış televizyon reklamları, bu durumdaki kullanıcıları doğrudan satın almaya yönlendirebiliyor. Yani televizyon, etkileşim eksikliğini mobil cihazlar ile gideriyor. Bu durum da e-ticarete ve mobil ticarete yarıyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir