Tüketici derneğinden 'alışveriş' uyarısı
BDT, bayram alışverişi vesilesiyle tüketicileri bilgilendirmek amaçlı bir dizi uyarıda bulundu.
Bursa Tüketiciler Derneği (BDT) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bayram alışverişinde ihtiyaçların karşılanması için kredi kartına yüklenilmemesi gerektiğini ifade ederek, "İlk önceliğimiz çok acil ve zorunlu olmadıkça krediye ve kredi kartına dayalı olmayan bir bütçe yapmak olmalıdır. Borçla bayram kutlanmamalıdır." dedi.
Yılmaz, dernek binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bayrama sayılı günler kaldığını, tüketicilerin bayram ihtiyaçlarını karşılamak üzere tatlı bir telaşın içinde olduğunu söyledi.
Tüketicilerin ucuzluk adına sağlıklarını riske atmamaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, özellikle üretim izni olmayan merdiven altı gıdalardan uzak durulması gerektiğine dikkati çekti.
Yılmaz, alıveriş hazırlıklarının çoktan başladığını ifade ederek, "İlk önceliğimiz çok acil ve zorunlu olmadıkça krediye ve kredi kartına dayalı olmayan bir bütçe yapmak olmalıdır. Borçla bayram kutlanmamalıdır. Bir ihtiyaç listesi yapılmalı ve öncelik sırasına göre alışveriş yapılmalı, bütçe aşılmamalıdır. Piyasa araştırmasını yaptıktan sonra ihtiyacın alınmasına karar verilmelidir." diye konuştu.
Alışverişlerin iftara yakın saatlere bırakılmaması gerektiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
"Alışverişler sabah saatlerinde yapılmalıdır. Zamanın dar olması nedeniyle internet alışverişlerine ağırlık verilmemeli. Tüketiciler internet alışverişlerinde beklenmedik sürprizlerle karşılaşabilmektedir. Bayram öncesi mağdur olmayın. Tüketici tatlı, şekerleme ve kolonya gibi ürünlerin seçiminde çok dikkatli olmalı ve merdiven altı ürünlerden uzak durmalıdır. Gıda ürünlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetiminden geçen ürünler tercih edilmeli, ürünlerin son kullanma tarihlerine bakılmalıdır."
Yılmaz, Ramazan Bayramı'nda tatile çıkacak tüketicilere ise "Tüketici, paket tur sözleşmeleri için mutlaka bilgilendirme broşürü almalı ve yurt dışı seyahatler için sigorta konusunu tartışmalıdır. Kendi araçlarıyla seyahat eden tüketicilerimiz uykusuz yola çıkmamalı, can güvenliği açısından trafik kurallarına mutlaka uymalıdır." uyarısında bulundu.
'Uzakdoğu menşeili ürünlerden uzak durulmalı'
Yerli malların tercih edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, kaliteli mal üreten üreticilerin desteklenmesi ve ülke ekonomisinde sorumluluk alınması gerektiğine değinerek, şunları kaydetti:
"Çocuk giysileri ve oyuncaklarında son derece seçici olmalıyız. Boya veren ürünler almamalıyız. Riskli plastik oyuncaklardan ve Uzakdoğu menşeili ürünlerden uzak durmalıyız. Tüm alışverişlerimizde fiş ve fatura almalıyız. Anlaşmazlık durumlarında, hak aramada bu belgelere ihtiyacımız olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Bayram öncesi yetkili kurumlar tarafından piyasa gözetim ve denetiminin etkin bir şekilde yapılması ve tüketicinin sağlık ve güvenliğinin korunması en acil talebimizdir."