Tüketici güveni azalıyor

GFK Türkiye, Tüketici Güven Endeksi'nin, Kasım ayında 3 puan düştüğünü açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - GFK Türkiye'nin araştırmasına göre, bu yılın Ekim ayında 67,1 olan Tüketici Güven Endeksi, Kasım ayında 3 puan düşerek 64,5 düzeyine geriledi.

Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliğine (AB) üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen "İşyeri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı"nın tüketici araştırmasını Avrupa Komisyonu adına yürütülen GFK Türkiye, Kasım ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksini açıkladı.

Buna göre, Ekim'de 8 puanlık bir düşüşle 67,1 düzeyine inen Tüketici Güven Endeksi Kasım ayında yaklaşık 3 puan daha düşerek, 64,5 düzeyine geriledi.

Araştırmaya göre, tüketiciler Kasımda "ekonomiyi, terörü ve Ergenekon davasını" son bir ay içerisinde  Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay ve konu olarak belirttiler.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında ise Kasım ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumu bir önceki aya göre 5,1 puan azalarak 88,4'ten 83,3'e indi.

Genel ekonomik durum 2,2 puan artarak 83,5'ten 85,7'e yükselirken, işsizlik oranı ise 9,4 puan azalarak 47,9'a geriledi. Tasarruf eğilimi ise 2 puan artarak 41'e çıktı.

Ekim ayı ile karşılaştırıldığında Kasım ayında Avrupa Birliği ortalamasında 1 puanlık bir düşüş olurken, küresel krizin etkisiyle Bulgaristan'da 9, Almanya ve İtalya'da 3'er puanlık düşüş gözlendi. Tüketici güven endeksi Fransa'da ise 3 puanlık bir artış gösterdi.