Tüketici teknolojisi pazarının cirosu 54,2 milyar liraya ulaştı
Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı geçen sene yüzde 14 büyüyerek, 54,2 milyar liralık ciro elde etti.
Araştırma şirketi GfK tarafından açıklanan "GfK TEMAX Türkiye 2017 sonuçları"na göre, Türkiye'de tüketici teknolojileri pazarı geçen yılın tamamında büyüme performansı gösterdi.
Pazar geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 14 büyüyerek 54,2 milyar liralık ciroya ulaştı. Tüketici teknolojileri pazarının 2016 cirosu 47,5 milyar lira düzeyindeydi. 2017'de sektördeki büyümeye en yüksek katkı çift haneli artışlarla büyük beyaz eşya, telekom ve tüketici elektroniği sektörlerinden geldi.
Buna göre, telekom sektörünün cirosu 2017’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 17 artışla 3,5 milyar liraya çıktı. Sektörde, büyük ekran ve 64 GB ve üstü akıllı telefonlar ile akıllı saatlerdeki talep artışı dikkati çekti.
Bilgi teknolojileri sektörünün cirosu da yüzde 1 artışla 4,8 milyar lira olarak belirlendi. Bu sektördeki büyümeye en yüksek etkiye sahip ürün grupları masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar oldu. Web kameralar, tabletler ve monitörlerin satışlarında da düşüş kaydedildi.
ÖTV kampanyası 'beyaz eşya'yı yüzde 20 büyüttü
Geçen yıl uygulanan ÖTV kampanyasının da etkisiyle beyaz eşya sektörü yüzde 20 büyüyerek, yılı 14 milyar liralık ciroyla tamamladı.
ÖTV kampanyasının bittiği son çeyrek hariç diğer tüm çeyreklerde ciroda çift haneli artış kaydeden sektörde, en çok büyüyen kategoriler kurutma makineleri ile fırınlar oldu.
Küçük ev aletleri sektörünün cirosu da yüzde 9 artışla 4,6 milyar liraya çıktı, ciro olarak en iyi performanslar sırasıyla sıcak içecek hazırlama makineleri, saç kurutucular ve tost makinelerinde görüldü.
Televizyon satışlarından 6,4 milyar lira ciro
Tüketici elektroniği sektörünün 2017 büyümesi de yüzde 11 oldu. Sektörün cirosu 6,7 milyar lira olarak belirlendi.
Sektör içinde en büyük paya sahip olan televizyonların cirosu ise bu dönemde 6,4 milyar liraya ulaştı. 2016 yılında yüzde 38 olan ultra yüksek çözünürlüklü televizyonların cirodan aldıkları pay geçen sene yüzde 46'ya çıkarken, büyük ekran televizyonlardaki talep artışı geçen yıl da devam etti.
Öte yandan ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektörünün cirosu geçen yıl yüzde 4 düşüşle 499 milyon liraya, dijital fotoğraf makinelerinden oluşan görüntüleme sektörünün cirosu da yüzde 9 azalışla 110 milyon liraya geriledi.