”Tüm ülkelere yönelik ihraç ve ithal taşımalarımız düştü”
Bakan Yıldırım, ihraç taşımalarının yüzde 12, ithal taşımalarımızda ise yüzde 24 oranında düştüğünü açıkladı
İSTANBUL - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "2009'un ilk 2 ayında tüm ülkelere yönelik ihraç taşımalarımızda yüzde 12, ithal taşımalarımızda ise yüzde 24 oranında düşüş kaydedilmiştir" dedi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin (UND) 35. Olağan Genel Kurul etkinlikleri kapsamında WOW Airport Otel'de düzenlenen gala yemeğinde konuşan Yıldırım, kara yolu taşımacılığının kendi bünyesi içinde başlı başına bir ekonomik faaliyet olduğu kadar, diğer ulaşım modlarının tamamlayıcısı olması bakımından da önemli bir role sahip bulunduğunu ifade etti.
"2009'un ilk 2 ayında tüm ülkelere yönelik ihraç taşımalarımızda yüzde 12, ithal taşımalarımızda ise yüzde 24 oranında düşüş kaydedilmiştir" diyen Yıldırım, doğrudan krizin etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik tedbirler olmasa da kriz nedeniyle oluşan etkileri azaltmak için birtakım tedbirler aldıklarını bildirdi.
Binali Yıldırım, bu tedbirleri şöyle sıraladı:
"Asgari kapasiteyi oluşturan taşıtların, yıl sonunda yaşları nedeniyle asgari kapasitenin kaybedilmesini önlemek için, yönetmeliğin 82/7. maddesinde verilen 60 günlük süre 181 güne çıkartılmıştır. Muayeneleri yapılmış olmak kaydıyla asgari kapasite dışında taşıtlardan yaş şartı kaldırılmıştır.
Girişimlerimiz sonucu yayınlanması sağlanan motorlu taşıtlar genel tebliği ile de bakanlığımızca piyasadan çekilmesi planlanan taşıtların motorlu taşıtlar vergisi borçlarıyla 31 Aralık 2008 tarihine kadar plakalarına kesilmiş idari para cezalarının, gecikme faizleri ve cezaları ile birlikte affedilmesi yönünde sektöre ciddi bir imkan sağlanmıştır. 1998 modele kadar olup taşıt vasfını kaybetmiş veya mevcut olmayan taşıtların vergi borçlarıyla ilgili de önemli iyileştirmeler sağlanmıştır."
Tüzmen: AB, Türkiye'ye taşımacılık sektöründe haksızlık yapılıyor
Ocak-şubat döneminde Türkiye'nin Suriye'ye ihracatının yüzde 46, Irak'a yüzde 76, Mısır'a da yüzde 140 artığına dikkati çeken Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen , "Bu, sizin sahip olduğunuz sektörün bize verdiği avantajla sağlandı. Bu avantajı kullanarak, önümüzdeki günlerde yolumuza devam edebilmeliyiz, başka çaremiz yok" şeklinde konuştu.
Tüzmen, şunları kaydetti:
"AB, Türkiye'ye taşımacılık sektöründe haksızlık yapıyor. Burada gerçekten bir haksızlık var. Burada, geçiş belgesi kotası uygulanması, kara yolu taşımacılığının ve rekabet gücümüzün, ihracatımızın üzerinde doğrudan etkiye sahip. Kotalar nedeniyle binlerce kilometre yolu gereksiz yere dolaşmak zorunda kalıyoruz. Kotayı aşmak için yapılan böyle bir metot dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu sadece bizim AB ile yaptığımız taşımacılıkta kendisini çok ciddi bir şekilde gösteriyor."
Tüzmen, dünya ticaretinin merkezinin Atlantik'den Asya'ya kaydığını belirterek, şöyle konuştu:
"Şimdi, tam kendimizi toparlama dönemi. Yükler azaldı, ev ödevlerini çok iyi yapacağımız bir dönem. Dünyada krizden çıkış çalışmaları sonuçlandırılırken, biz bu çalışmaları bitirmiş oluruz. Ondan sonra tekrar hızlı, gözümüzü açamayacağımız bir döneme gideriz. 2010'un ikinci yarısında bu işin tamamen ortadan kalkacağına ilişkin tahminler yapılıyor. Önümüzdeki 3 ayda ihracat siparişlerinde artış var. Bu taşımacılığı da artıracak."