Turizmin zor yılında 'tıp kongresi' umut oldu
Sağlık Bakanlığı'nın “Tanıtım Yönetmeliği” değişikliği bekleniyor. DMR Kongre Organizasyon Genel Müdürü Gülhun Güner, tıp kongrelerine destek sınırının kaldırılmasının turizme katkı vereceğini belirtti
Mehmet KAYA
ANKARA - Antalya bölgesine, başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısındaki olası kayıpların, kongre ve özellikle tıp kongreleri ile belirli bir oranda telafi edilebileceği belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın tıp kongrelerine çeşitli sınırlar getiren “Tıbbi tanıtım yönetmeliği” olarak bilinen Beşeri ve Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapmaya hazırlandığı kaydedildi.
DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan kongre ve özel nitelikli (Incentive) organizasyon alanında faaliyet gösteren DMR Kongre ve Incentive Organizasyon Genel Müdürü Gülhun Güner, yönetmelik değişikliğiyle, firmaların hekimlerin kongre katılımlarına yönelik desteklerini 3 ile sınırlayan düzenlemenin kaldırılması halinde, sonbahar sezonundan başlayarak, tıp kongrelerinin Antalya'ya ciddi katkı sağlayacağını vurguladı.
Yönetmelikteki olası değişiklikler
Yönetmelikteki ilaç firmalarınca 1 Ekim-30 Mayıs arasındaki kongrelerin desteklenebileceği hükmünün, 15 Ekim-15 Mayıs olarak değiştirileceği bilgilerinin telaffuz edildiğini belirten Güner, bunun yanında hekim katılımına verilen destekleri bir yıl içinde üç adet ile sınırlayan hükmün de değiştirilmesinin söz konusu olduğunu vurguladı.
Bunun gerçekleşmesi halinde kongre turizmine yönelik ciddi bir ivmenin sağlanacağını belirten Gülhun Güner, “Kongre turizmi bir yıl önceden planlanıyor. Çok hızlı (turizmi) destekleyemez ama yönetmelik değişikliği (bu yılın kalanı için) bir nebze olsun katkı verir. Gelecek yıla ise daha fazla. Ulusal kongreler açısından Antalya çok ciddi bir hacme sahip. Antalya'yı tıp kongreleri sürüklediğini düşünürseniz.. Aslında yönetmelik ilaç firmalarının tanıtım kurallarına yönelik. İlaç firması da bu tarihler dışındaki bir kongreye katılım gösteremiyor, ilaç firmaları da katılım yapamayınca kongre gerçekleşmiyor. Sınırlamanın kalkmasını bekliyoruz. (Katılım sınırının kaldırılması) Antalya'nın, dolaylı olarak da tüm Türkiye'nin turizmini destekler. 2016 için (yönetmelik) çıksa bile inanılmaz değişiklik yaratır” dedi. Güner Antalya'da kongre ve tıp kongrelerinin katkısına yönelik sağlıklı bir istatistiğin tutulmadığını ancak katkının büyük olduğunu bildiklerini kaydetti. 10 yıldır faaliyet gösteren ve toplam 350 toplantı-kongre organize eden DMR'nin Antalya'da 20 tıp kongresi yürüttüğünü yıllık 20 bin dolayında katılımcılı kongreleri gerçekleştirdiğini, bunun bir fikir verebileceğini anlattı.
Gülhun Güner, yönetmeliğin yürürlük tarihinin önemli olduğunu belirterek, Ekim ayında başlayacak sonbahar sezonu için geçerli kılınması halinde, bu kongrelerin dahi katılımcı sayısına etki edebileceğini vurguladı.
İç kongre turizminde şanslı iller
Türkiye'de birçok ilin ulusal nitelikli kongre turizmini öncelikleri arasına aldığının hatırlatılması üzerine ise Gülhun Güner, Trabzon, Erzurum, Gaziantep ve Adana'nın öne çıktığını belirtti. Türkiye içinde uçuş yapılan nokta sayısının artmasının ardından birçok ilin kongre almaya başladığını belirten Gülhun Güner, Mardin'in de bu 4 ili takip ettiğini vurguladı.
Ankara ve İzmir için ise farklı iki unsurun bulunduğunu belirten Güner, “İzmir, kendisi ve hinterlandı ile oldukça iyi bir potansiyele sahip. Özellikle bir liman kenti olarak iyi düşünülüp yatırım yapılırsa İzmir de başarılı olur” dedi.
Kamu toplantılarına katılım zorunlu Ankara'da yapılabilir
DMR Kongre Organizasyon Genel Müdürü Gülhun Güner, Ankara merkezli olarak kurulduklarını ve İstanbul'da da merkez kadar etkin bir şubeleri bulunduğunu belirterek, Ankara'nın kongre turizminde ağırlığını “kamu toplantılarına” vermesi gerektiğini kaydetti. Birçok kamu toplantısının İstanbul'a gönderildiğini hatırlatan Güner, kamu toplantılarının diğerlerinin aksine katılımcılarının “görevlendirilmesi” ile gerçekleştiğini hatırlatarak, bunun Ankara'da kongre turizmini büyütmek için iyi bir kaldıraç olacağını kaydetti. Güner, Ankara'nın da doğrudan uçuş sorunu yaşadığını, buna karşılık olağanüstü boyutta hatta ihtiyacın üzerinde otel yatırımı gerçekleştiğini, altyapı olarak da yeterli olduğunu vurguladı.
Uluslararası kongre turizminde ana sorun havayolu erişimi
Türkiye'de uluslararası kongrelerin ana merkezinin İstanbul olduğunu, Antalya ve diğer illerin İstanbul ile rekabet edemediğini belirten Güner, bunun ana nedeninin kongre merkezleri-konaklama değil, doğrudan havayolu erişimi olduğunu kaydetti. Güner, “ Antalya'ya Avrupa'dan büyük kongre değil sempozyum, toplantı vb. etkinlikler geliyor. Bunun bir numaralı nedeni bence kongre merkezi değil uçuş.. Avrupa'dan buraya doğrudan ulaşım çok az şehirden mümkün. Çünkü (Antalya'ya)charter uçuşlar yoğun. Eskiden hiç yoktu, şimdi az da olsa var toplantılar vb alınabiliyor ama bu doğrudan uçuş düzeyi Antalya'yı Avrupa ölçeğinde bir kongre merkezi yapmaya yetmez” dedi.