”Türk ekonomisinin gelişmesi her şeyi değiştirdi”

Bakan Çağlayan, Esnaf ve Sanatkarlar Arama Konferansı'nın açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAKARYA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin gelişmesi ve ekonomide elde edilen gelişmelerin iş yapma biçimini, rekabetin şiddetini ve her şeyi değiştirdiğini söyledi. 

Sapanca'daki Güral Otel'de düzenlenen Esnaf ve Sanatkarlar Arama Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Çağlayan, birkaç ay önce Antalya'da gerçekleştirilen Sanayi Stratejisi Arama Konferansı'nda sanayi stratejisinin vizyonunu ortaya koyduklarını belirtti. 

Antalya'daki toplantıda Türkiye'nin Avrupa ve Avrasya'nın mal ve hizmet üretim üssü olacağı hedefini belirlediklerini kaydeden Çağlayan, şunları kaydetti: 

"Bunu hangi şartlarda nasıl sağlayacağımızı o toplantıda tespit ettik. Bugün de Türk sanayisi ve ekonomisi için çok öneme haiz esnaf ve sanatkar kardeşlerimizin strateji, değişim, dönüşüm ve destek programı strateji çalışması için beraberiz. Kısaca bunun adını da 'Esnaf ve Sanatkar 3 D Stratejisi' koyduk. Yani destek, değişim ve dönüşüm stratejisi. Türkiye ekonomisinin gelişmesi ve ekonomide elde edilen gelişmeler, iş yapma biçimini, rekabetin şiddetini ve her şeyi değiştirdi. Hiçbirimiz bir önceki davranış biçimleriyle iş yapamıyoruz ve yüksek enflasyon ortamlarında olduğu gibi para kazanamadığımızı ifade ediyoruz. Bu aslında, yaşanan yapısal dönüşümün ortaya çıkartmış olduğu bir gerçekleşme." 

Ahilik kökeninden gelen esnaf ve sanatkarların değişen sistem ve düzen içinde yeniden yapılanması ve yeni bir strateji belirlenmesi için bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Çağlayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ile ortaklaşa olarak hareket ettiklerini bildirdi. 

1 milyon 890 bin esnaf ve sanatkarın sicilinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığında kayıtlı olduğunu belirten Çağlayan, şöyle konuştu: 

"Böyle bir ortamda kendi bünyemizde belirli bir mesafe kat ettik. Biz belamızı aramaya gelmedik, esnaf stratejisiyle ilgili bir yol, yöntem ve sistem aramaya geldik. Bu çalışmaları yaparken aslında esnaf ve sanatkarlarla ilgili strateji ve eylem planı yapılması 60. Hükümet programımızda zaten yer alıyor. Eylem planında aynen şöyle ifade ediliyor; Esnaf ve sanatkarların sorunlarının tespit edilmesi ve bundan sonra izlenecek politikaların belirlenmesi amacıyla başta TESK olmak üzere, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili kuruluşların katılımıyla esnaf ve sanatkarlara yönelik strateji ve eylem planı geliştirme çalışması yapılacaktır. Bu noktada bütün paydaş kuruluşlarımızla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz." 

Esnaf ve sanatkarlara yönelik çalışma

Esnaf ve Sanatkarlar Strateji 3 D Programı'nda belirli başlıklar tespit ettiklerini kaydeden Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: 

"Bu konuları burada katılımcılarla daha da zenginleştirerek genişleteceğiz. Yarın da sürecek olan toplantıdan çıkacak olan değerlendirmelerle esnaf ve sanatkarlarla ilgili strateji planını yenileyerek, uygulanmasını ülke gündemine getireceğiz. Bu planda neyi öngörüyoruz? Kaba hatlarıyla söyleyeceğim; kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi, istihdam ve diğer yasal yükümlülüklerin azaltılması, mesleki eğitim ve istihdamın desteklenmesi, yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, mevzuattan kaynaklanan sorunların giderilmesi ve AB kaynaklarının esnaf ve sanatkarlar için kullanılması konusunda stratejik amaç belirlenmesi." 

Türkiye'de esnaf ve sanatkarlara yönelik önemli bir çalışma yapacaklarını belirten Çağlayan, katılımcıların esnaf ve sanatkar projesi tasarımının mimarları olacağını ifade etti. 

Yarın da devam edecek toplantıya sivil toplum kuruluşu temsilcileri, milletvekilleri, akademisyenler ve üst düzey banka yöneticileri katıldı.