Türk Eximbank, 250 milyon dolar tutarında kulüp kredisi aldı

Kredi, 160 milyon euro ve 25 milyon dolar olmak üzere 2 ayrı dilimden oluşuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Eximbank'ın ING Bank Koordinatörlüğünde, Bankalar Konsorsiyumu'ndan yaklaşık 250 milyon dolar tutarında kulüp kredisi aldığı bildirildi.

ING Bank'tan yapılan yazılı açıklamada, Türk Eximbank'ın ING Bank Koordinatörlüğünde, Bankalar Konsorsiyumu'ndan yaklaşık 250 milyon dolar tutarında kulüp kredisi aldığı belirtildi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, Türk Eximbank'ın 160 milyon euro ve 25 milyon dolar olmak üzere 2 ayrı dilimden oluşan yaklaşık 250 milyon dolar tutarında 1 yıl vadeli bir kulüp kredisi sağladığını ve kredinin faizinin Euribor/libor yüzde 1,50 olarak belirlendiğini açıkladı.

Toplam 12 bankadan oluşan konsorsiyumdan temin edilen krediye ilişkin anlaşmanın bugün Londra'da imzalandığı duyurulan açıklamada, törene, Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ile ING Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı John McCarthy'nin yanı sıra Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Ertan Tanrıyakul'la birlikte kredide yer alan bankaların temsilcilerinin katıldığı ifade edildi.

İmza töreninde açıklama yapan Kılıçoğlu, ING Bank'ın koordinatör olarak görev üstlendiği bu işleme, ING Bank'ın yanı sıra, Demir-Halk Bank (Nederland) N.V., Akbank N.V., Anadolubank Nederland N.V., GarantiBank International N.V., The Economy Bank N.V., Banka Kombetare Tregtare SH.A., İşbank GmbH, Standard Chartered Bank ve The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'nin Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyici olarak, Citibank N.A. ve Doha Bank Q.S.C.'nin kreditör olarak katıldığını belirtti.

Kılıçoğlu, toplam yaklaşık 250 milyon dolar tutarındaki kredi işleminin, aynı piyasadan temin edilen ve 7 Ağustos 2009 tarihinde geri ödenen 175 milyon dolar tutarındaki kredinin yerine kullanıldığını ve bu yeni kredi işleminin miktar olarak bir önceki işlemin 1,5 katı seviyeye ulaştığını belirterek, söz konusu yenileme oranının Banka'ya ve Türkiye ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Türk Eximbank'ın 2009 yılı Nisan ayında uluslararası piyasalardan gerçekleştirdiği 200 milyon euro tutarındaki borçlanmaya ilave olarak söz konusu kulüp kredisi ile euro sendikasyon piyasasından öngördüğü borçlanma hedefine ulaştığını açıklayan Kılıçoğlu, Türk Eximbank olarak Türk ihracatçısının taleplerinin ivedilikle karşılanmaya devam edileceğini bildirdi.

ING Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı John McCarthy ise bu kredi ile Türk ihracatçısının desteklenmeye devam edileceğini ifade etti.

McCarthy, ING Grubu'nun Türkiye'ye yaptığı yatırımın 4,4 milyar dolara ulaştığını vurgulayarak, ''Türk Eximbank kredisindeki katkımız, Türkiye yatırımımıza verdiğimiz önemin bir sonucu ve aynı zamanda Türkiye'ye duyduğumuz bağlılığın bir göstergesidir'' dedi.