Türk iş adamları Güney Amerika'dan 'umutlu' döndü

DEİK Başkanı Vardan ve İTO Başkanı Çağlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Güney Amerika ziyaretinin olumlu geçtiğini ve karşılıklı yatırımların artacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili-Peru-Ekvador'a yönelik resmi ziyaretlerine eşlik eden iş adamlarının, bu ülkelerdeki yatırım potansiyelini gördüklerini ve olumlu neticelerle yurda döndüklerini bildirdi.

Vardan, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdikleri Güney Amerika temaslarını değerlendirdi, izlenimlerini paylaştı.

Vardan, söz konusu ülkelerde iş konseyleri bulunduğunu belirterek, "Bizim iyi çalışabilmemiz için karşı kanatlarımızın da iyi çalışması lazım. Bazı yerlerde bu karşı kanadın eksikliğini hissediyoruz. Cumhurbaşkanımızın ve diğer ülke devlet başkanlarının katıldığı iş forumlarında, onların şahitliğinde anlaşmalar imzaladık. DEİK olarak sadece ihracatımızı değil, ticaret hacmimizi de arttırmaya çalışıyoruz. Hem ülkemizdeki yatırımları, hem de vatandaşlarımızın dış ülkelerde yapacakları yatırımları destekliyoruz" diye konuştu.

'Dil ve uzaklık iki ayrı problem'

Vardan, ziyarete katılan iş adamlarının, bu ülkelerdeki yatırım potansiyelini gördüklerini ve olumlu neticelerle yurda döndüklerini ifade etti. 

DEİK'in ihracatın ekonomiye katkısı noktasında çok yönlü çalışmaları olduğuna işaret eden Vardan, söz konusu ülkelerdeki pazar fırsatlarına dikkati çekti. Vardan, "Milli geliri 23-24 bin dolar olan Şili'nin, Avrupa ülkesinden pek farkı yok. Burada Türkiye'deki insan tablosunu da Alman disiplinini de görüyorsunuz. Peru’nun ve Ekvador’un da kendine has ayrı özellikleri var. Binaların modern yapısı ve insanların harcama grafikleri buralarda iş yapma potansiyeli olduğunu gösteriyor. Yeni açıldığımız bu pazarlardaki ticaret hacmimiz maalesef potansiyeli yansıtmıyor. Özellikle son yıllarda bölgemizde yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle başka bölgelere sıçramamız gerekiyor. Uzaklık ve lisan problemi aşılabilirse buralarda daha kolay iş yapabiliriz. Acele ediyoruz, heyecanlıyız ancak referans oluşması için biraz vakte ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu. 

Vardan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şili’ye 20 yılı aşkın süredir devlet başkanı düzeyinde gelen ilk kişi, Peru ve Ekvador’a da Türkiye'den gelen ilk cumhurbaşkanı olduğuna dikkati çekerek, bu detayların ilişkilerin başlaması açısından önemli olduğunu söyledi.

'Ticaret karşılıklı artacak'

 Çağlar da bu ülkelere daha sık gelerek ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Çağlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar eşliğindeki ziyaretin iş dünyası açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Devletimiz, hükümetimiz, 'buradaki işlerinizde arkanızdayız' mesajını veriyor" dedi.

Bu ülkelerle ticaretin karşılıklı artacağını dile getiren Çağlar, İTO olarak daha sonra bu ülkelere yeni heyetler göndereceklerini ve mevcut ticaretin arttırılması yönünde çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç da geziye 100'den fazla iş adamının katıldığını belirterek, "Bu pazarlarda Türk yatırımcıları için iş var. Peru’da ve Ekvator’da ciddi pazarlar mevcut. Bu ülkelerle politik ve siyasi olarak iyi ilişkilerimiz var. DEİK'in, İTO'nun, TİM ve Girişimci İşadamları Vakfı'nın kendi üyeleriyle buralara daha sık seyahat etmeleri gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.