”Türkiye, 3–5 şirketin barındığı bir pazar olamaz”
HDI Sigorta Genel Müdürü Enis Talaşman, prim üretiminde sektör artış oranının yüzde 15 üzerinde bir büyüme sağladıklarını belirtti.
İSTANBUL – Türk sigorta pazarına giren yabancıların önemli bir bölümünün pazara uyumla ilgili ciddi sorunlar yaşadığını belirten HDI Sigorta Genel Müdürü Enis Talaşman, "Bunların bazılarının başarısız olacağı öngörülse bile Türk pazarı hiçbir zaman 3–5 şirketin var olacağı bir pazar olamaz" dedi.
Yaptığı yazılı açıklamayla HDI Sigorta ve sektörü değerlendiren Talaşman, HDI Sigorta ailesine 6 ay içinde 176 yeni acente katıldığını ve prim üretiminde sektör artış oranının yüzde 15 üzerinde bir büyüme sağladıklarını belirtti.
"Her şirket gibi biz de büyümek istiyoruz" diyen Talaşman, büyümeyi sağlıklı adımlar atarak yapmalarının gerekli olduğunu bildiklerini kaydetti.
Talaşman, Türk sigorta sektörünün, 2009 yılının ilk 5 ayı sonu itibariyle hayat dışı sigortalar baz alındığında yüzde 1,05 oranında küçüldüğünü, HDI Sigorta'nın ise ilk 5 ay sonunda yüzde 15 oranında bir prim artışı gerçekleştirdiğini ifade etti.
Bu dönemde yangın branşında yüzde 19, nakliyat branşında yüzde 51, trafik branşında yüzde 32, kasko branşında yüzde 4 olmak üzere hemen hemen tüm branşlarda sektör üzerinde artış sağladıklarını dile getiren Talaşman, sektörde 2009 Mart sonu gelir tablolarına bakıldığında kasko branşında hemen hemen kar eden şirket kalmadığının görüldüğünü bildirdi.
"Oto sigortalarında ciddi sıkıntı var"
Enis Talaşman, "Ben iyi durumdayım" diyen şirketlerin dahi hasar/prim oranlarının yükseldiğini ve teknik zarar üretildiğinin görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:
"Trafik branşında ise farklı bir tabloyla karşı karşıyayız. Acente komisyonları ve genel giderler göz önüne alındığında sektörün bu alanda ciddi bir zarar ürettiği görülüyor. Şüphesiz ki bu zararda, trafik sigortalarında hasar/prim oranı hesaplanmasında Türk Hazinesi'nin son yıllarda getirmiş olduğu hesaplama sistemlerinin de etkisi var.
Bunun yanı sıra yıllar boyunca teminatların, primlerin üzerinde artması, anlaşmalı tutanak uygulamaları nedeniyle hasar frekanslarının çoğalması, global krizin Türk sigorta sektörü üzerindeki olumsuz etkileri gibi birçok parametre de var. Türk sigorta sektörü son yıllarda önemli yapısal değişimlerden geçiyor. Bunların kısa vadede olumlu ve olumsuz birçok yansıması var. Ancak şunu söylemek mümkün, Türkiye'de özellikle trafik sigortalarında serbest tarifeye geçiş stratejisi çok doğru bir şekilde uygulanıyor."
Talaşman, oto sigortalarında ciddi bir sıkıntı olduğunu, ancak HDI Sigorta olarak bundan korkmadıklarını dile getirerek, şirketlerinin 2008 yılında prim üretiminde yüzde 4 oranında küçüldüğünü, ödenen tazminatların ise yüzde 51 oranda artış gösterdiğini bildirdi.
2008 yılında hasar ödemelerinde olağan dışı bir performans gösterildiğine dikkati çeken Talaşman, sektördeki bazı şirketlerin küçükleri yok etmek, gelecekteki pazar payını artırmak için rekabete devam etmeleri olasılığının söz konusu olduğunu kaydetti.
"Yabancıların çoğu, pazara uyumda sorun yaşadı"
Türk sigorta sektöründe son yıllarda ciddi yapısal değişimler olduğunu anlatan Talaşman, "Her şeyden önce sektörün büyük bölümü yabancı sermayenin elinde. Son yıllardaki bu hızlı değişimin ve rekabetin temel sebeplerinden birisi de burada yatıyor. Türk pazarına giren yabancıların önemli bir bölümü, pazara uyumla ilgili ciddi sorunlar yaşadılar. Bunların bazılarının başarısız olacağı öngörülse bile Türk pazarı hiçbir zaman 3–5 şirketin var olacağı bir pazar olamaz" ifadesini kullandı.