Türkiye 3G ile tanıştı
İletişimde üçüncü nesil başladı. Hızlı internet ve görüntülü konuşmaya geçen 121'inci ülke olduk
ANKARA - GSM dünyası için yepyeni bir dönüm olan 3G ya da "Third Generation" teknolojisine, standartların belirlediği tarihten yaklaşık 10 yıl sonra bugün, Türkiye'de de başlandı.
Finlandiya ve İsveç gibi yüzlerce kilometre fiyort ve binlerce adaya sahip Kuzey Avrupa ülkelerinin, söz konusu yerlere coğrafi koşullar yüzünden kablo döşemekte sıkıntı yaşayıp alternatif iletişim yöntemleri aramasıyla başlayan GSM macerası, bugün yeryüzünde yaklaşık 4 milyar kişinin bu teknolojiyi kullanması ile sürüyor.
GSM teknolojisini bir üst basamağa taşıyan 3G için, International Telecommunication Union (ITU) 1999 yılında bazı standartlar belirledi. Dünyanın önde gelen GSM şirketlerinden Japon NTT DoCoMo tarafından 2001 yılında ilk ticari 3G hizmeti, tüm dünyaya tanıtıldı.
Güney Koreli operatörlerden SK Telecom, 2002'nin Ocak, KTF de aynı yıl Mayıs ayında 3G hizmeti başlattı. Bu tarihte Güney Koreliler, rekabetin getirdiği fiyat indiriminden de yararlanmaya başladı.
Söz konusu hizmet Norveçli Telenor şirketi tarafından Aralık 2001 yılında kıta Avrupasında hizmete sokuldu. ABD'de ise Monet Mobile Networks, hizmeti abonelerine sunduysa da şirket bir süre sonra kapandı. Bu şirketin ardından Verizon, Ekim 2003'de abonelerine 3G hizmeti vermeye başladı.
Güney yarım kürede, Avustralya'da ise m.NET şirketi tarafından Şubat 2002 yılında "demo" olarak gösterilen 3G hizmeti, Mart 2003'de Hutchison Telecommunications tarafından ticari olarak pazara sunuldu. Güney Afrika'da, Vodacom tarafından 3G üzerinden Kasım 2004 yılında yapılan görüşmeyle de kıta Afrikası da 3G hizmetiyle tanışmış oldu.
Tüm dünyada Haziran 2009 itibarıyla 120 ülkede 284 operatör 3G hizmeti veriyor. Ancak bu firmalardan 31 tanesi, aynı zamanda LTE (Long Term Evolution) olarak da adlandırılan 4G'ye geçiş için test çalışmalarını sürdürüyor.
Genel olarak mobil iletişim hızı, bulunulan mekana, hava koşullarına, laboratuvar ortamlarına göre değişse de zaman içerisindeki değişim çizelgesi yaklaşık olarak şöyle:
İLETİŞİM TÜRÜ HIZ (Kilobit/Megabit)
GSM 9,6 kbit
GPRS 100,0 kbit
EDGE 384,0 kbit
3G 1,8-14,4 mbit
4G 50-100,0 mbit
3G ve mobil teknolojilerin iş dünyasına yansımaları
Turkcell Kurumsal Katma Değerli Servisler Bölüm Başkanı Pelin Şeker, 3G teknolojisinin Türkiye'ye ciddi bir açılım sağlayacağını belirtti.
Türkiye'de GSM operatörlerinin bugün itibariyle hizmet vermeye başladığı 3. Nesil Mobil İletişim Sistemlerinin (3G), iş dünyasına getirecekleri, İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından düzenlenen ''3G ve mobil teknolojilerin iş dünyasına yansımaları'' konulu panelde ele alındı.
Şeker, panelde yaptığı sunumla 3G teknolojisinin mobil iletişime getirdiği yenilikleri ve Turkcell'in bu teknolojiyle birlikte sunduğu yeni servisleri tanıttı.
Turkcell olarak 3G için yaklaşık 5 yıldır çalıştıklarını belirten Şeker, lisans ihalesi süreci nedeniyle 2 yıl gecikmeli de olsa bu hizmeti Türk kullanıcısına sunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Şeker, 3G'nin en temel olarak internette ADSL hızlarının artık ceplere taşınması olduğunu, GPRS teknolojisinde 80 Kbit/s olan veri transferi hızının, 3G ile birlikte saniyede 28 Mbit'e kadar çıkabileceğini söyledi.
Turkcell olarak bununla yetinmediklerini ve halen laboratuvar ortamında saniyede 150 Mbit hızını test ettiklerini ve bunu da bir hayal olarak görmediklerini söyleyen Şeker, ''4G ile buna da ulaşacağız. Bu, ''bir DVD'yi mobil durumdayken birkaç dakikada indirebileceksiniz'' anlamına geliyor'' dedi.