Türkiye, AB-ABD serbest ticaret anlaşmasına katılmak istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Türkiye, ABD ile Avrupa Birliği arasındaplanlanan serbest ticaret anlaşmasına taraf olmak için çaba gösteriyor.
Gelecek 10 yılda dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyenTürkiye, aksi halde bu anlaşmayla hem ABD hem de AB ile ticaretinin zarargöreceğinden kaygılanıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD'de Başkan Barack Obama ile dün yaptığıgörüşmelerde ticaret, gündemin en önde gelen maddelerindendi.
Obama Beyaz Saray'da Erdoğan ile birlikte yaptığı basın toplantısında, "ABD,AB ile yeni bir ticaret ve yatırım ortaklığı geliştirirken, ben Türkiye ileekonomik ilişkilerimizin daha derinleştiğini de görmek istiyorum" dedi.
Obama, Türkiye ile serbest ticaret konusunda nasıl bir görüşme yapıldığıkonusunda bilgi vermedi ama iki ülke arasında, hedefi karşılıklı ticaret veyatırımı artırmak olan yeni bir yüksek düzeyli komite kurulduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da yaptığı yazılı açıklamada, ABD ile Türkiyearasındaki ticaretin serbestleştirilmesi için, "yüksek düzeyli çalışma komitesi"kurulması konusunda anlaşma sağlandığını söyledi.
Türkiye'nin AB ile arasındaki gümrük birliği anlaşmasına göre, AB ileticaret anlaşması imzalayan her üçüncü taraf, Türkiye pazarına serbest girişhakkını elde ediyor. Buna karşılık Türkiye kendi ihraç malları için aynıkolaylıktan yararlanamıyor.
ABD ve AB'nin serbest ticaret anlaşması için görüşmelere Temmuz ayında başlayıp anlaşmayı bir ya da iki yıl içinde tamamlamaları bekleniyor.
Bir Türk yetkili, "AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaretanlaşması yüzünden zaten zarar görüyoruz... bizden aynı kolaylıkları tanımamızbekleniyor. O zaman da işimiz çok zorlaşıyor" dedi.
"Bu yüzden hem ABD'den hem de AB'den istediğimiz şu: Eğer trans Atlantik bir ekonomik hacim yaratılacaksa o zaman Türkiye mutlaka bunun içinde yeralmalıdır."