“Türkiye Endüstri 6.0’ı konuşmalı”

Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurul Üyesi Coşkun, “Endüstri 4.0 tüm dünyada konuşuluyor. Japonya Endüstri 5.0’ı konuşmaya başladı. Biz Türk toplumu olarak 81 milyon beraber hareket edersek dünyanın önüne geçerek Endüstri 6.0’ı konuşuruz.” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

Türkiye Bilişim Derneği (TBD), “Dönüşümün Temeli İş Birliği” başlığı ile, 2. KOBİ’ler ve Bilişim Kongresini gerçekleştirdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Odası (ATO) ve KOSGEB iş birliği ile düzenlenen kongrede, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurul Üyesi Osman Coşkun bağımsızlığın bedelinin ekonomik güç olduğunu vurgulayarak, Endüstri 6.0’ı işaret etti. Coşkun, “81 milyon insanımız çeşitli projeler geliştiriyor. Ama bu projeler aynı zamanda kamu ihtiyacı duymakta. Bu projeleri hayata geçirmek için yasa ve kamu desteği vermek amacını da güdüyoruz. Endüstri 4.0 tüm dünyada konuşuluyor. Japonya Endüstri 5.0’ı konuşmaya başladı. Biz Türk toplumu olarak 81 milyon beraber hareket edersek dünyanın önüne geçerek Endüstri 6.0’ı konuşuruz” dedi. Türkiye’nin Endüstri 1.0 ve 2.0’da olmadığını 3.0’ı da son anda yakaladığını söyleyen Coşkun, “Türkiye olarak 6.0’ı konuşmalıyız, hedefimizi koyalım, ben inanıyorum” diye belirtti.

TBD Başkanı Rahmi Aktepe, KOBİ’lerin dijital dönüşüme ayak uydurmamasının küresel pazarda rekabet gücümüzün azalmasına neden olacağını vurguladı. Aktepe, “Sürekli olarak ticaret-sanayi, özel sektör-kamu sektörü gibi alanlarda kalıcı işbirliği ortamları ve ortak gelişim projeleri gibi konulara vurgu yapmaktayız. Küresel pazar örneklerine baktığımızda, Avrupa Birliği ülkelerinde görülen yüksek standart ve buna bağlı başarılarda, çoklu işbirliklerinin ve sektör paydaşları arasında işbirliği yapma kültürünün ne kadar önemli bir güç oluşturduğunu görmekteyiz” dedi.

Verimliliğin artması için KOBİ’lerin bilişim teknolojisi altyapılarını geliştirmesi gerektiğini söyleyen ASO Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Ata, dinleyenlere TÜBİTAK’ın yaptığı bir araştırmayı hatırlatarak, “Bu araştırmaya göre, Türkiye’de sanayinin dijital olgunluk seviyesi Sanayi 2.0 ile Sanayi 3.0 arasında yer alıyor. Üretimde Endüstri 4.0’la dijital dönüşüme yönelik adımların atıldığı bir ortamda karnemizin iyi olmadığını söylemek yanlış olmaz” diye konuştu.

"KOBİ'lerin web sitesi var ama online satışı yok"

Kongrede DÜNYA Gazetesi Ankara Haber Müdürü Hüseyin Gökçe de KOBİ’ler’in bilişim kullanımıyla ilgili bilgiler verdi. Web sitesi olan KOBİ’lerin oranının yüzde 72 olduğunu belirten Gökçe, “Bu iyi bir rakam sayılabilir, yüzde 50’nin üzerinde. Fakat online sipariş alınan site oranı yüzde 9.5 yani yüzde 10’un altında. Bundan şu çıkıyor, biz teknolojiyi, sosyal medyayı daha farklı amaçlarla kullanıyoruz” dedi. Gökçe, 1930'da Türk sanayicisinin sorunları ile 2018’deki sorunların aynı olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir