Türkiye-Gürcistan anlaşması onaylandı

Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasında, enerji alanında iş birliğine yönelik olarak imzalanan anlaşma, Bakanlar Kurulunca onaylandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bakanlar Kurulunca, Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan enerji iş birliği anlaşması onaylandı. 

Bakanlar Kurulunun, 9 Nisan 2015 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Gürcistan Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma"nın onaylanmasına ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Anlaşma, iki ülke arasında enerji kaynakları, yeşil enerji ve enerji verimliliği, elektrik ticareti, yeni iletim altyapılarının geliştirilmesi ve Elektrik İletim Sistemi Operatörleri Avrupa Şebekesi'ne (ENTSO-E) entegrasyon sürecinde tarafların bilgi ve tecrübe paylaşımını kapsıyor.

Yapılacak çalışmaların koordine edilmesi ve taraflar arasında enerji iş birliğinin desteklenmesi için "Enerji Çalışma Grubu" oluşturacak ve bu grup anlaşmanın takibi için yılda en az bir kez toplanacak. 

Anlaşma kapsamında, iki ülke arasında 400 ve 154 kilovoltluk elektrik iletim hatlarının yapımı, elektrik iletim şebekesi ve akıllı iletim teknolojileriyle iletim sistemi işleticilerinin yapılarının yenilenmesine yönelik tecrübeler paylaşılacak. 

Öte yandan, Gürcistan, 1990-2011 yılları arasında Türkiye'ye olan elektrik borcunu kabul etti. Bu kapsamda iki ülke arasında mutabık kalınan 1 milyar kilovatsaat elektrik borcu Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'ye (TETAŞ) tedarik edilecek.

Söz konusu indirimli borcun karşılığı olan elektrik miktarının tamamının TETAŞ'a sevk edilmesini takiben, Gürcistan'ın Türkiye'ye olan elektrik borcu tamamen kapatılmış sayılacak.